Residential ArchitectureHousesRussell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

Russell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

Russell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

Project: Russell Lea House
Architects: Mark Szczerbicki Design Studio
Construction: Ferrocon
Location: Russell Lea, New South Wales, Australia
Year 2016
Photo credits Tom Ferguson
Text by Mark Szczerbicki Design Studio

This new house in Russell Lea has been designed next door to the owner’s previous home of 27 years. Looking to downsize as their children moved out and started their own families, but wanting to stay in the area that was so familiar to them, our clients asked for a simpler, more compact and sustainable home.

Russell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

The new Russell Lea house is efficiently laid out with central stair and lift access from the garage/workshop/home theatre area downstairs to the open plan living spaces and landscaped backyard above. Resisting the trend to add rooms to ‘maximise the site’, the house is compact but spacious and filled with natural light from expansive north-east facing highlight windows and an internal courtyard. Various energy efficiency measures include a full solar panel array, 10000L underground rainwater tank, hydronic underfloor heating, double the minimum required insulation, double glazing in key areas, and motorised blinds and louvres to control sunlight.

Russell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

The kitchen layout has been designed to hide the necessary items of equipment and instead present a joinery pod to the living space. The laundry doubles as a bar/servery during parties and large family gatherings. The front façade is expressed with a cedar base which hides the garage door and leads visitors into the entry foyer, and an oversized window frame which forms nearly the full front elevation of the first floor, cantilevering over the entry and framing the master bedroom and ensuite behind. A sentimental piece of the cottage which was demolished on the site has been re-used – a stained glass window which was the pride and joy of the elderly couple who lived here now holds pride of place in the wine cellar.

Russell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

Russell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

Russell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

Russell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

staircase, Mark Szczerbicki Design Studio

bedroom, Mark Szczerbicki Design Studio

Russell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

home office, Mark Szczerbicki Design Studio

bathroom, Mark Szczerbicki Design Studio

interior terrace, Mark Szczerbicki Design Studio

staircase, Mark Szczerbicki Design Studio

Russell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

outdoor, Mark Szczerbicki Design Studio

fireplace, Mark Szczerbicki Design Studio

Russell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

fireplace, Mark Szczerbicki Design Studio

Russell Lea House by Mark Szczerbicki Design Studio

Subscribe to our newsletter

Urban Loft Apartment in Jersey City Enriched with Color and Texture

A young couple's urban loft apartment is enriched with bursts of bold color and texture, transforming it into an elegant and modern apartment full of strong and vibrant flavors. Modern pieces have been combined with playful accents and ethnic touches to create a space that is eclectic but undeniably urban ...

The Burrow by De la Vega Cano Lasso

The house as a lair, a hideout, a shelter. A reflection which distorts and expands the garden, while confuses and protects. I can not guess the inside, a bit closer, now i can peep through the great silver oculus drilling the reflection.

Industrial Style in Harmony with Warm Natural Materials in a Cozy Loft

This cozy loft apartment was completed in 2014 by Bratislava-based Rules Architects Studio. The apartment has three rooms and an area of 88 sqm without balcony.

Quiet Retreat with Spectacular Views – Edge House by Bohlin Cywinski Jackson

Nestled in the mountains of northwestern Connecticut, the Edge House is a quiet retreat with spectacular views. The crescent form of the building and its cantilevered ends are tailored to the site, a sun-filled clearing in the forest above a stream that meanders through the valley below.

Learning Hub Designed by Heatherwick Studio for a University in Singapore

Heatherwick studio won a competition to design a Learning Hub for a university in Singapore. The hub, completed in March of 2015, is part...

Recommended Stories