Residential ArchitectureHousesThe Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood

The Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood

The Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood (1)

Designed by Swiss studio MLZD, this two-storey family house has an architecture that is outstanding through the combination of raw concrete and dark wood. The glazed lower level of this house by Switzerland’s Lake Biel are sandwiched between two concrete slabs, helping to protect living spaces and an outdoor terrace from flooding.

The Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood (2)

MLZD was asked to design the house for a couple – the same clients as for one of the Swiss architecture studio’s first projects, back in 2000. They wanted a bigger house to accommodate their growing family. The clients picked a spot on the south-east side of Lake Biel, also known as Lake Bienne, on the outskirts of rural village Ipsach.

The Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood (6)

Glazed walls were added to frame views of the garden and lake from the ground-floor living space, while the bedroom that make up the upper floor are clad in dark timber.The meadows and woodland that surround the property are occasionally swamped when the lake bursts its banks, and so the architects chose a sturdy concrete slab construction to keep the property watertight.

The Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood (13)

A thick concrete base slab elevates the house above its marshy garden, and provides a terrace for outdoor dining.

The Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood (14)

“The materialisation of the building is simple and reduced,” said the studio in a project statement. “While raw concrete dominates the ground floor, the upper floor is kept completely in dark wood.”Top and bottom are spatially, structurally and in material interlocked with each other,” added the firm.

interior design, MLZD

The building stretches horizontally across the site, separating a driveway and carpark nearest the road from the secluded garden to the rear. Concrete and timber walls provide increased privacy from the street, while sliding glazing in the pavilion-like construction at the rear opens into the densely vegetated garden. The concrete is left exposed across the walls, ceilings and floors of the ground floor living spaces, providing unity between indoor and outdoor spaces. “The house is searching for intense interior-exterior connections,” said the studio.

The Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood (9)

“Concrete is used inside and outside and helps to blur the threshold.” Concrete elements creep into the interior of the upper floor and vice-versa wood into the ground floor. Curving brass bannisters enclose a flight of concrete steps that lead from a wood-lined hallway to the bedrooms on the floor above. An atrium between three children’s bedrooms and the master suite provides a double-height dining space, which is the focal-point of the family home.

Architect: MLZD
Project: Raw Concrete House
Location: Ipsach, Switzerland

concrete staircase, MLZD

bedroom, MLZD

The Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood (4)

The Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood (8)

The Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood (11)

concrete, residential

outdoors, terrace

The Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood (7)

The Architecture of This Family House Combines Raw Concrete with Dark Wood (5)

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Chacala Retreat House Surrounded by Jungle on the Sunny Mexican Coast

CoA Arquitectura in collaboration with Estudio Macías Peredo have designed Chacala Retreat House in Chacalilla, México. Description by CoA Arquitectura: The project was a rest house which includes the...

Trout Lake Retreat by Olson Kundig

The Trout Lake retreat contains four distinct buildings arranged in two groupings. The first grouping contains the main house, a woodworking shop, and a carport all contained under a single roof in a T-shape. A covered courtyard connects the three spaces in the middle of the “T”.

Nau Mai House by O’Neil Architecture

Nau Mai House offers the dream resort lifestyle, situated just a stone’s throw from a trout fly-fishing river, a golf course, tennis courts, and cycling and walking paths.

Burnley House by Rob Kennon Architects

Burnley House is a single-family house located in Melbourne, Australia, designed by Rob Kennon Architects. Project description: This is a reworking of a three-level townhouse...

Maaemo House by Green Sheep Collective

Featuring passive solar principles, soaring exposed rafters, plentiful natural light and a snug sunken living area, this home is comfortable, energy efficient and exciting to inhabit.

Recommended Stories