Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015 - 0

Aspvik house was completed recently by Andreas Martin-Löf Arkitekter. The house has 70 sqm and is located in Aspvik, Sweden, near Stockholm.

Description by Andreas Martin-Löf: In 1917, renowned restaurateur Sten Hellberg built a chinese-style tower high above Torsbyfjärden with a view overlooking the shipping lane towards Stockholm. The six hectare plot has been in the current owners’ family since the 1950s. In the 1960s a single-storey, period-style addition to the tower containing new living room, kitchen, bedroom and bathroom spaces was added.

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015 - 1

The new building is made up of architectural elements that relate both to the original tower and the 1960s extension. Together they create an ensemble of buildings from three different eras. The new building is placed on a steep hillside. When viewed from the main house above, the new volume appears like a small outbuilding inserted between two pine trees. However, the sloping site allows for a two-storey house to be placed without competing with the original house for dominance. The lower floor includes an entrance hall, bedroom, bathroom and a sauna which is tucked into a crevice in the stone hillside. A staircase leads to a single, large room on the upper floor which contains kitchen, dining and living areas.

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015 - 2

The house is constructed in steel, timber and glass and is placed on a concrete plinth. The faces of the plinth are angled by 5 degrees, which is reminiscent of traditional pagoda foundations and a subtle reference to Sten Hellberg’s chinese-style tower. The custom-made glazing is attached directly to the structure – with detailing adapted from the 1960s extension, while the characteristic projecting roof is borrowed from the existing tower. A sloping cast in-situ retaining wall creates an infinity swimming pool to the west and morning terrace to the east which visually cut through the lower storey. In the evening the pines are transformed into bonsai trees that reflect in the dark water of the pool. Photography Åke E:son Lindman. Visit Andreas Martin-Löf Arkitekter

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015 - 3

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015 - 4

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015 - 5

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015 - 6

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015 - 7

 

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015 - 9

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015 - 10

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015- 11

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015 - 11

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015 (4)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Bungalow-Style Home Extensively Renovated and Extended in Melbourne

The Elizabeth House is an existing single storey bungalow-style home which has been extensively renovated and extended over a single level to accommodate a growing family. It incorporates a generous, well-lit living space which opens on to an extensive outdoor entertaining area.

Savion Residence – “L” Shaped House for a Family of Four

Savion residence is a single-family home designed by Israeli studio Neuman Hayner Architects. Located in Savyon, Israel, the house has an area of 380 square...

AND.G Concept Store by DAS Lab, Homogeneity in Diversity & Emotional Symbiosis

Substances are “symbolized,” interpreted, and screened by individuals, that reflects their feedback on practices in the world. Everyone is a part of the collective society and connects with the world, holding on his or her views.

The Orbits Clock by Studio Ve: new and unique wall clock

Studio Ve proposes a new and unique wall clock, named The Orbits Clock. The hands of the clock that should indicate the hours, minutes...

ToDD Residence is a Urban Farmhouse in Seattle / SkB Architects

The ToDD Residence emerged from the concept of how to create an urban farmhouse, while finding a way to push the limits of usable...

Solitude Creek House by Robert Gurney Architect

Solitude Creek House is a single-family house designed by Washington based architectural company Robert M. Gurney. Description by Robert Gurney Architect: The design of this house...