Residential ArchitectureHousesYield House, Vancouver / Splyce Design

Yield House, Vancouver / Splyce Design

Yield House, Vancouve / Splyce Design

Project: Yield House
Architects: Splyce Design
Design: Nigel Parish, Tomas Machnikowski, Nick Macleod, Ewing Choi
Build: Adisa Homes
Location: Vancouver, British Columbia, Canada
Completed: 2021
Area: 5700 ft2
Photo Credits: Ema Peter Photography
Text by Splyce Design

Located in Vancouver’s westside on an east-west oriented site, the Yield House was designed for a family and their desire for hosting multiple family guests throughout the year.

A concrete wall, with a cantilevered stair, is the first in a series of built layers in the landscape that define the pedestrian sequence from the road to the main entry.

Yield House, Vancouve / Splyce Design

Separated by 17 feet in height, the Yield house is perched high above the sidewalk below, removed from awkward street level sight-lines that compromise privacy. A continuous dark band of cementitious panel defines the silhouette of the front elevation, while large glazing panels emphasize a sense of light and levitation of the home. Concealed window frames and reductive detailing allow interior spaces to dissolve into the adjacent landscape and views beyond.

living room, Splyce Design

living area, Splyce Design

On the main floor, a north-south axis punctuated by windows on either end, marks a subtle rotation in the plan towards the panoramic city, mountain and ocean view, and defines an informal boundary between the spaces. A timber ceiling further articulates this division and brings warmth and texture to the balance of the white palette. Large siding glass doors open to a deck on grade at the rear of the house, enlarging the space and integrating the inside with the out. The main staircase is bathed in a continuous yet ever-changing quality of light from the skylight/roof deck access above and the tall window to the west, framing views of the cedar and fir trees in the distance.

kitchen, Splyce Design

kitchen, Splyce Design

The interior is kept deliberately quiet in its materiality and formal layout. The main social spaces are grouped together as one – kitchen, dining and living, while other supporting spaces are discreet, yet connected – a prep kitchen is accessed by a door disguised as part the kitchen millwork, while the mudroom is tucked conveniently behind the main kitchen. Other informal spaces are intended for retreat and solitude, but not as a total departure from the overall. A home office hides behind the main living room wall, and a library with seating nook, consumes the upper floor stair landing.

staircase, Splyce Design

stairs, Splyce Design

home office, Splyce Design

Yield House, Vancouve / Splyce Design

bedroom, Splyce Design

bathroom, Splyce Design

Yield House, Vancouve / Splyce Design

Subscribe to our newsletter

Lake Michigan Beach House by SALA Architects

This Lake Michigan beach house courts efficiency from multiple angles – quite literally. A splayed floor plan opens views to the water and horizon, and divides public and private spaces into insulated zones to condition only those areas that are in use.

Higher Ground Restaurant / DesignOffice

Architects: DesignOffice Project: Higher Ground Collaboration Basis Builders / Profile Furniture / BREC / JB Elliot Location: Melbourne, Australia Photographer Sean Fennessy Completion Date June 2016 DesignOffice were commissioned by...

Modern House Inside a Ruin – Rehabilitation Project by Tiago Sousa

The purpose of this project is a single family house. The program is developed in two levels - social spaces on the lower floor, two bedrooms and a bathroom on the upper floor.

Medici Palace Kitchen by Officine Gullo

Creation of the exclusivist Italian company Officine Gullo, Medici Palace kitchen is a unique piece of furniture, made from the finest materials: pieces of...

Park House, Tasmania / Dock4 Architects

Park House rests atop the rugged coastal scrubs of Carlton Beach. An elongated, glazed box forms the main living space, running east-west. Northern glazing enables passive solar design principles, whilst the southern glazing provides an uninterrupted view across the bay towards the Tasman Peninsula.

Recommended Stories