La Duette House, Montreal / Natalie Dionne Architecture

La Duette House / Natalie Dionne Architecture

Project: La Duette House
Architects: Natalie Dionne Architecture
Design team: Natalie Dionne, Corinne Deleers, Rosemarie Faille-Faubert and Martin Laneuville
Contractor: OVI construction
Engineer: Latéral
Cabinetmaker: OVI ébénisterie
Location: 12eme avenue, Rosemont, Montreal, QC, Canada
Project size 3 237 ft2 / 300.7 m2
Completion date: Autumn 2019
Photographer: Raphaël Thibodeau

A new home for two families brings new life to a quiet Montréal neighborhood dating back to the 50’s and 60’s. In its own, unassuming way, this recent building is part of a movement that is gradually transforming Montréal’s traditional streets, as a growing number of young families are moving in. They are looking for friendly surroundings, but also for a contemporary way of life.

La Duette House / Natalie Dionne Architecture

Named La DUETTE House in reference to the duet, intended for two performers, this new house was designed for a brother and a sister wanting to live under the same roof with their respective families. One of them occupies the upper two floors while the other one is on the lowest level. The challenge of bringing natural light to both interiors despite strict zoning regulations was a welcome opportunity for Natalie Dionne Architecture.

La Duette House / Natalie Dionne Architecture

The architectural concept
La DUETTE House literally evolved from 3D models, which allowed the architects to explore the potential of this narrow site without contravening existing regulations. The virtual model was extremely useful in shaping the project, but it also helped the designers discover unexpected views and exterior living spaces.
The upper unit of this new three-storey duplex is accessible from the front façade, off the street. Access to the lower unit is from the side alley. A small marquee above each entrance signals their presence from the street and helps create a feeling of intimacy for both families.

kitchen / Natalie Dionne Architecture

Set slightly below ground, the lower unit is a two-bedroom apartment with a living area extending outside to a small private courtyard. Light floods in from the large openings at the back as well as from side windows.

staircase / Natalie Dionne Architecture

At the front of the house, stairs lead up to the upper unit, which is raised above the street level. The ground floor is treated as an open-concept living space. The kitchen and the dining area are directly connected to a generous covered terrace overlooking the back alley. The master bedroom, two children’s bedrooms, and a small play area are on the upper floor.

La Duette House / Natalie Dionne Architecture

Two solutions for maximizing natural light were envisioned. The first was to “fold” the lateral façade inwards, creating a recess large enough to accommodate two sets of windows facing each other. A major source of natural light, these windows also provide unexpected views. The other solution was to incorporate a skylight intended to cover the stairwell so completely as to appear practically invisible.

La Duette House / Natalie Dionne Architecture

Interiors and materials
Transparency is key to this project, particularly in the upper unit where light abounds and unexpected views pop up, out of the blue. The sculptural stairs, which float above the floor, create magical moments. Everyday gestures become poetry. A seamless glass partition separates the master bedroom from the stairwell, reinforcing the effect of transparency. Long curtains insure intimacy.

hall+bedroom / Natalie Dionne Architecture

Maple veneer is used throughout on huge doors and partitions meant to keep services out of sight. The warm presence of wood makes up for the cooler feeling of materials such as the floors’ polished concrete and the windows’ aluminum frames.
The black staircase stands in stark contrast with its white surroundings. Partially suspended to a sheet steel divider, its sculptural effect is accentuated by the shadows created by the natural light coming from the skylight above.

interiors / Natalie Dionne Architecture

Exteriors and materials
The building is predominantly clad with light-color clay brick, conferring the narrow structure with a monolithic expression. The choice of this durable, noble material for all three façades was intended to stress the importance of dealing respectfully with Montréal’s urban landscape, including its back alleys.

residential / Natalie Dionne Architecture

A playful entry porch enlivens the minimalist composition of the tone-on-tone façade. The gray-painted steel stairs and marquees contrast with the light-hearted graphics of the laser-cut guardrail. Eastern cedar used for steps and soffits adds a final touch to the overall composition.

residential / Natalie Dionne Architecture

La DUETTE House evolved from a desire to provide two families with modest yet comfortable homes on a tight urban site. This recent addition to the neighborhood is the expression of a renewed urban typology. It is also the built proof that contemporary ways of life, and close connection with nature, can be integrated into the city’s traditional fabric.

La Duette House / Natalie Dionne Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Fitzroy Terrace, Residential Alteration and Addition by Taylor Knights

Fitzroy Terrace is an intricate re-working of a previously run-down double-storey terrace in the gritty, northern fringes of Fitzroy. The design itself represents a real ‘obscuring’ between the old and the new through the deliberate play of thresholds and vertical journeys through the internal spaces.

King Plus Condo in Downtown Toronto / Wanda Ely Architect

Architect: Wanda Ely Architect Project: King Plus Condo Location: Toronto, Canada Photography: Scott Norsworthy King Plus Condo by Wanda Ely Architect is a project that combines two penthouse...

Soboro House in East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

Soboro house is a recently completed two-bedroom home close to Victoria Park in east London. The project was been shortlisted in the highly regarded New London Architecture awards residential category.

Family Apartment in Tel Aviv / Raanan Stern Design

The creation of two dividable public areas was the foundation of planning this family apartment in central Tel Aviv. The apartment was extended and...