This Austin House Enables a Flexible Lifestyle: Main Stay House

This Austin House Enables a Flexible Lifestyle (1)

This Austin house was completed recently by Matt Fajkus Architecture.

Description by Matt Fajkus Architecture: Austin’s Bouldin Creek neighborhood provides a unique and ever-changing context to the Main Stay House. The challenges were both cultural and site-specific. The Main Stay House exists as a simple and straightforward proposal – an architectural experiment on domesticity – enabling lifestyle flexibility through clean forms, relatable materiality, and an urban infill living space that blurs the lines between inside and outside.

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

Paring down the components of a house to a minimal amount of planes and openings, the scheme is anchored by an obscured entry sequence and a staircase volume, both clad in iron spot masonry. These plans act as thresholds between the respective realms of public, common and private, by minimal means. The service core is consolidated along the east facade, allowing the structure to fully open up the living zone to the yard. The masonry also contrasts an otherwise muted interior atmosphere of smooth, desaturated surfaces.

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

The entry sequence is a twist upon the conventional domestic front door, front facade, and fence. The front masonry wall replaces the typical residential fence and frames an indirect access to the front door, functioning as a privacy barrier while revealing slices of the interior to the public street.

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

The staircase bifurcates the layout to provide a clear division between the common and private zones of the house, while clearly reading as a mass from all outside view. Brick and glass become portals between common and private zones.

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

This Austin house is built to endure the hot climate of central Texas, from orientation to framing to airtightness to thermal-bridge free connections. Simple and yet clever design moves enable a free-flowing plan and section which allow an abundance of natural light without overheating during the hot summer days.

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

The Pool Court capitalizes on the dappled light from the tree, roof overhang, natural breeze and water. Various openings are carefully considered in each interior space to withstand the harsh west sun, providing a balance of daylight and shading while reducing reliance to artificial lighting. Operable windows with double glazing and low E coatings to provide cross ventilation. A more robust framing method (2×6) is used with advanced insulation. The inside of the house is cool enough to live without a functioning a/c even in the hottest months. All wood products use formaldehyde free binders, and only low VOC paint was specified.

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

Although the newly constructed home is sleek and distinguished in its looks, the construction cost is at only 250 dollars per square foot. The house isn’t about over-the-top opulence, but style, creativity, and substance. Materials, finishes and surfaces are carefully considered, cleverly composed and crisply detailed. While pushing the limits of architecture in the Bouldin Creek neighborhood and Austin to a larger scale, the Main Stay House has stayed true to the rather modest and laid-back tradition, offering a distinctly Austin experience, to both residents and visitors alike.

Architect: Matt Fajkus Architecture
Project: Main Stay House / Austin House
Project Manager: Sarah Johnson
Design Team: Sarah Johnson, Matt Fajkus, AIA, David Birt
Design Support: Justin Ford, Brandon Hubbard, Jose Gallegos
General Contractor: Brodie Builders
Landscape Design: Open Envelope Studio
Structural Engineer: Smith Structural Engineers
Location: Austin, TX, United States
Area: 304.0 sqm
Photography: Charles Davis Smith, Allison Cartwright, Bryant Hill, Matt Fajkus

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

This Austin House Enables a Flexible Lifestyle (17)

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

This Austin House Enables a Flexible Lifestyle (12)

This Austin House Enables a Flexible Lifestyle (3)

This Austin House Enables a Flexible Lifestyle (13)

2206 Lindell Residence - Austin Texas USA

This Austin House Enables a Flexible Lifestyle (2)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Za House / Shachar Rozenfeld Architects

Za House, built in Irus village Israel, has a footprint of 340 sqm. on a 500 sqm. lot. The project was completed by Shachar Rozenfeld Architects. Irus...

Old Red Brick Home in Toronto Gets an Inspiring Upgrade

Discovering a listed historic home in Toronto, virtually intact on the interior as well as the exterior, is rare. Completed in 1892, this semi-detached red brick house on Tranby Avenue is a classic Annex Style home massed in brick and borrowing elements from the Richardson Romanesque.

Shed house at Lake Ranco: recycled and converted old barn materials in summer cottage

Shed House - Galpon Ranco was completed recently by Valdés Estudio Arquitectos. The house has a built area of 138 square meters and is located in...

Cape Town Villa, South Africa / ARRCC

Overlooking the Atlantic Seaboard in Camps Bay, Cape Villa is set against the impressive backdrop of the picturesque Twelve Apostles mountain range and boasts the perfect balance between luxury and comfort.

Modern Home Extension That Weaves Together Interior and Exterior Spaces

The scattered and irregular gables of this Federation house, while absent from the contemporary extension, are suggestive of the casual arrangement of courtyards that now enliven the dwelling within.

Multipurpose Co-working and Gathering Space in Taipei / Yuan Architects

This space is a multipurpose co-working and gathering space located on the basement level. It is a flexible venue which can be adjusted according to different needs of its users - for work, rest, meetings, classes, or events.