Team Living House in Downtown Tokyo

- Advertisement -

Team Living House in Downtown Tokyo (1)

Team Living House is an apartment with a natural and simple beauty, located in downtown Tokyo, designed by Masatoshi Hirai Architects Atelier.

Team Living
The client said unintentionally that they want to spend a brilliant time together nowhere else but in their house. Then I thought, “Indeed”. I always find that houses around us are way too far from the reality of each family life and communities, and they all look alike. It seems as if there were no identity in family life, which is ridiculous. Family is another personality of one’s life. I would like to come and go freely between two subjects, me and my family, just like ironing my shirts while paying attention to children, gathering and having dinner all at once, humming after a song sung in another room, talking to someone lying down on a same floor, and so on. This is a value of Team Living, I believe.

Team Living House in Downtown Tokyo (9)

Therefore, I thought it is completely different from the value they desire to give some divided spaces for an artificial family circle and privacy to each member by making ordinary LDK(typical way of planning in japan) and private rooms. Think one’s activity as one unity, and he will find that the unity contains other personalities and the environment beside him. Let me call the unity “a team” that he can act together with. Then, the team would keep trading its member as the activity changes, and he would never be alone. Even a bench on that he is absorbed in reading, the light diffused under the ceiling, and the presence of his mother ironing that he feels slightly, all of these can be called a team. Thinking the team that contains the others and the environment as one subject in this manner, he would naturally accept his friends, children in his neighbor, and even a guest visiting his wife who is a manicurist into his team, and spend some time with them. Therefore, I thought I should make a house that produces a positive attitude as he can perceive the others a part of himself.

Team Living House in Downtown Tokyo (8)

This house is like a whole living room but slightly divided into various environments to support each member of the family to behave in his/her own way. Literally, there appeared no private room in this house. Usually, private rooms are provided for each member of the family to place beds, desks, and closets at random, but in this house, all the space except the bathroom is shared among the family as common for everyone’s use because every function is integrated into each place. For example, beds are all in Bedroom and desks are all in a Study desk, closets are all in Family closet, and so on. As if it was a matter of course, a man is recognized, physically or socially, as an individual. However it is possibly can be said that he, as a matter of fact, always belongs to a team that is born when he accept the others and the environment as spatial resource. It is not he as individual but the very team that takes the initiative in renewing daily life.

Team Living House in Downtown Tokyo (13)

Involvement in Spatial Resource
The apartment is located near highway, and surrounded with other massive apartments also built in 70’s, and the verticalization and densification caused by this development left some parking lots in the area as its surplus. The scene, a series of building elevations repeated with windows same size as the parking lots full with cars, seems a bit plain.

Team Living House in Downtown Tokyo (7)

It had been 20 years since this flat was renovated for the first time, so the plan I made this time is the third generation for this flat. Referring to the first and second, both are planed in a same way that is dividing the given inner space into private rooms, and the composition of internal space is unrelated to the outside.

Team Living House in Downtown Tokyo (5)

On the other hand, since this flat is on the fifth floor, I could see greens remained between buildings through the south window. Through the north window, I could hear the neighbors talking to the other neighbor walking on the ground. Soon I found the atmosphere is somehow a bit adorable. Then, I wondered if this house could be an organic space connecting a flat of an apartment to the urban space as long as it could adopt the friendly environment and phenomenon outside into the inner space, which is, so to speak, relocation in architectural composition.

Team Living House in Downtown Tokyo (6)

According to the principle of the apartment, the openings could not be touched. Instead, triple-vault ceiling is provided in order to draw the outer environment into the inside. As dissolving a feeling of pressure that huge beams give, which is often found in the apartment in this generation, the ceiling height, originally was set low, was transformed into space with a variety of sectional figure, and thus whole space of the flat is connected, while divided.

Team Living House in Downtown Tokyo (2)

The light from the outside is bounded on the floor and brought into the inner space by the triple-vault. The center of the flat that originally was the darkest in the flat is filled with the diffused light and wind passing through. This new linkage with the outer environment brings the flat a pleasant atmosphere. Spaces are expanded into different directions since floors go up and down and space also is slid.

Team Living House in Downtown Tokyo (3)

The house also has flat ceilings, which helps it add more various conditions, and along with that a man creates his own behaviors. Sun-living where the family takes seats at a dinning table feeling the green outside, and Raised-floor-living having obtained both intimacy and openness by a view of an entire house, and a bath-living for doing household right next to a huge void of the urban space. All of these has a high migration with more than two ways in and out, and the house became spontaneous, interacted with adjacency space.

Architects: Masatoshi Hirai Architects Atelier
Project: Team Living House
Location: Tokyo, Japan
Renovation Area: 94.28 mp
Structure: Reinforced Concrete
Photographs: Takumi Ota

Team Living House in Downtown Tokyo (12)

Team Living House in Downtown Tokyo (4)

Team Living House in Downtown Tokyo (11)

Team Living House in Downtown Tokyo (10)

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

London Sky: eclectic 32 Sqm studio apartment in London

This studio apartment with an area of 32 square meters is located in the center of London. Known as London Sky, the exceptional interior...

Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

Strolling in Wudaoying Hutong, a clothing store called " Naqu Shuiyue Store " is located in the noise of street along with many other shops and cafes. As the second Nagqu store opened in this hutong, the owner Mina invited an old friend, the interior architect Wang Daquan

Complete Refurbishment and Extension of a Victorian Semi-Detached House

Highlever Road is a Victorian semi-detached house in West London that was completely renovated and expanded by London-based Haptic Architects. The architect’s description:  The intention was to form...

Claremont Street Penthouse by Finnis Architects

Set on top of an existing high rise apartment building, this is an extension like no other. The new build will add two additional floors onto the 12 storey building and create a modern stunning apartment.

Old French Villa Renovated and Extended with a Large Contemporary and Minimalist Space

The owners of an atypical 3 story house contacted us with a strong intention to transform an existing small living room into a large contemporary and minimalist space. We worked on the re-organization of the living spaces, having in mind the view from the inside and the interior light. We also wanted the terrace to become an extension of the living room.

Modern Summer House Designed by APD Architects

Situated in a more private place in Quogue, New York, the modern summer house projected by Austin Patterson Disston Architects, seems to be composed...

L-Shaped Home Organized Around a Central Steel Staircase

The house us built on a square lot of 600m2 in diameter, designed as an L shaped bench facing the gard. The two sides of the L-shape home contain the public functions, facing the yard and wrapped around the outdoor sitting area. The swimming pool is located at the back of the yard.

Trentham House – 700 Haus by Glow Design Group

Glow Design Group have designed the Trentham House - 700 Haus, a family home located in Trentham, Victoria, Australia. The project is BDAV Award Winner...

Semi Detached Home Renovation by Spaceworkers

The intervention in a semi-detached home, located in a perfectly consolidated urban area of the city of Oporto, had as its objective the simplification of the way of dwelling, of a house that already accused the passage of time.

Balcones Residence, Texas / Clayton & Little

Brickwork, mahogany paneling and a new guest casita are featured in this 1950s Texas dwelling that has been meticulously renovated by Austin- and San Antonio-based studio Clayton & Little.

Villa L’escalet in Ramatuelle – with a Panoramic View to the Sea

Realized by the architect Vincent Coste, Villa L’escalet is located in Ramatuelle, near Saint Tropez, on an abrupt terrain, with a panoramic, beautiful view to the sea. As an architectural design, the house resembles a building block made from independent volumes, which allow space saving, by reducing the passage ways.