Architecture and Interior Design StudiosCadence ArchitectsBadari House, Bengaluru / Cadence Architects

Badari House, Bengaluru / Cadence Architects

Badari House, Bengaluru / Cadence Architects

Project: Badari House
Architects: Cadence Architects
Lead Architects: Smaran Mallesh, Narendra Pirgal , Vikram Rajashekar, Madhumitha Ramesh, Nirali Ashra
Location: Bengaluru, India
Area: 5500 ft2
Year: 2019
Photo Credits: Shamanth Patil
Text by Cadence Architects

The Badari house is a residence designed on a typical tight knit urban plot measuring 2400sft. The client requirement was further distinguished into two kinds of spaces. Spaces that needed to be personal and intimate verses spaces that needed to be congregational in nature which encouraged interaction among family and friends. The building’s exterior and interiors was conceptualized as an assemblage of a series of episodes that seek ‘delight’ through architectural effects.

Badari House, Bengaluru / Cadence Architects

The Living room
The plan was organised around a double height space that forms the soul of the Badari house. This space connects the living, dining, kitchen, prayer room and the exterior deck into a cohesive whole. The space is further animated with an internal balcony and a bridge overlooking it to establish connectivity with floor above. The fluidity in this space enables individual requirements to overlap with each other providing a cosy interactive space for the family. This space is rendered with an eclectic material palate, replete with colour and texture that seeks warmth and delight.

Badari House, Bengaluru / Cadence Architects

The Façade
The bold façade was conceptualized as an assemblage of different parts that come together to form a whole. The master bedroom is sculpted to create a figural void and is materially draped in rough marble. This ephemeral marble screen, structurally hung from the ceiling is bound by an earthy terracotta frame with a void. A garden occupies this void. The green deck with its figural void negotiates the connection between the interiors of the house and street it overlooks. The slatted window screen further adds a syncopated rhythm to this formal organisation.

Badari House, Bengaluru / Cadence Architects

The Terrace
The terrace sequestered from the busy street is an area where the family entertains and unwinds. The home theatre room and the guest bedroom open into an open space with a Jacuzzi and open deck. The slatted roof and the raised green wall provide the required privacy to the space from the neighbors.

living room, Bengaluru / Cadence Architects

Badari House, Bengaluru / Cadence Architects

Badari House, Bengaluru / Cadence Architects

suite, Bengaluru / Cadence Architects

Badari House, Bengaluru / Cadence Architects

bedroom, Bengaluru / Cadence Architects

bedroom, Bengaluru / Cadence Architects

Badari House, Bengaluru / Cadence Architects

Badari House, Bengaluru / Cadence Architects

plan

Subscribe to our newsletter

González Fotografía y Astronomía / Nihil Estudio

It turns surprising to see how, that witch speaks of life and evolution, seems to be practically abandoned. “González Fotografía y Astronomía”, was and continues being one of the most prestigious centers of photography and astronomy nationwide of Spain.

Island Rest by Ström Architects

Island Rest is our response to our client’s brief for a contemporary family holiday home. Situated on a beautiful Isle of Wight creek, ‘Island Rest’ sits on a spacious site with direct access to the water and views of the Solent beyond.

Apartment Buildings Surrounded by a Water Garden and Wild Landscape

Xixi Project is a "village" with apartment buildings recently completed by David Chipperfield Architects. Xixi is located near Hangzhou, capital of Zhejiang Province, China. Description by  David...

Matilda House is an Intimate Weekend Getaway Sunk Deep into the Australian Bushland

In the seemingly remote, granite hills of this northeast Victorian farm, Templeton was commissioned to create a weekend getaway. The Matilda house is situated on the same site that our client spent his childhood and is therefore layered with sentiment.

This Lake Austin Residence Offers a Combination of Transparency and Solidity

Like a butterfly specimen pinned to its mounting, this sinuous lake-front home’s light floating roofs are anchored to its site by heavy rusticated limestone masses, while its horizontal footprint is spread out and sewn through the vertical punctuation of mature sycamore, cypress and pecan trees

Recommended Stories