1910 Semi-Detached Cottage Adapted for a Young Extended Family

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (1)

Architect Philip Stejskal adapted a 1910 semi-detached cottage for a young extended family, in Fremantle,Western Australia.

Description by Philip Stejskal: A project in Fremantle, consisting of additions and alterations to a 100 year old duplex strata property, converting a 3×1 into a 4×2 and, above all, introducing northern light.

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (12)

Due to an E-W orientation and a narrow site, the strategy has been to collect north light from high level via the use of light funnels. These elements define the project formally and functionally, acting also to assist natural cross-ventilation.

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (3)

The extension negotiates a 1.5m level change to the rear of the site, incorporating a split level corridor internally and brick terracing externally. These level changes provide informal sitting opportunities and as well as spatial definition to the central courtyard.

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (2)

A series of interventions to the existing cottage give this component new relevance and knit together old and new through a common architectural language.

Project: semi-detached cottage / renovation and extension
Location: Fremantle,Western Australia
Architect: Philip Stejskal Architecture
Project Team: Philip Stejskal, Yang Yang Lee, Claire Holmes
Photography: Robert Frith
Model Photography: Bo Wong

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (6)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (5)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (7)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (4)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (11)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (13)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (18)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (16)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (15)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (10)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (8)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (9)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (14)

1910 semi-detached cottage adapted for a young extended family (17)

Thank you for reading this article!

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Bangalore Courtyard House

Bangalore Courtyard House / Architecture Paradigm

Bangalore Courtyard House is a private residence designed by Architecture Paradigm, a studio established in the year 1996 by Manoj Ladhad, Sandeep J and...
Vivo Headquarters in Dongguan / CCD - Cheng Chung Design

Vivo Headquarters in Dongguan / CCD – Cheng Chung Design

The core value of vivo is "fun, vitality, innovative technology", and its core value runs throughout the design. From a distance, the complex looks very beautiful and even the inside looks more beautiful.

Tuplet – Floor Lamp by Taeg Nishimoto

Tuplet by Taeg Nishimoto is a floor lamp that uses a mesh fabric called Buckram. Buckram is impregnated with resin and is usually used...
Field House by Spratley & Partners

Field House by Spratley & Partners

Field House is a new-build, replacement dwelling in a sensitive green belt location, designed to take advantage of the countryside setting and views.
Old French Villa Renovated and Extended with a Large Contemporary and Minimalist Space 2

Old French Villa Renovated and Extended with a Large Contemporary and Minimalist Space

The owners of an atypical 3 story house contacted us with a strong intention to transform an existing small living room into a large contemporary and minimalist space. We worked on the re-organization of the living spaces, having in mind the view from the inside and the interior light. We also wanted the terrace to become an extension of the living room.

More Articles Like This