This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family

Architects: Granit Architects
Project: New London Brick House
Location: St Johns Wood, London
Photography: Courtesy of Granit

From the architect: Previously a tired half of a pair of semi detached houses in St Johns Wood, the brief was to reconfigure, extend and add a basement to the house, but this evolved into the design of a new build brick house, which included a basement and garden room.

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 1

Being part of a semi detached house in a conservation area did provide some context to work in. This London brick house also acts, to some degree, as a gatekeeper to a small mews road along its flank wall. The tiered, ‘wedding cake’ form of the building, while also providing interest in form also played homage to this role as a gateway building. The brick, while complementary in tone aimed to up the quality of the masonry both in quality but also in detailing. Subtle details were added to pay homage, but not mimic, some of the Georgian/ Victorian neighbours, such as the use of stone around parapet walls, a recessed pointing banding detail at ground floor and the use of classical proportions to windows and doors.

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 2

A contemporary but warm pallet of materials was used to create a home for three generations of the family and well as spaces for entertaining. As well as large open plan spaces the house also has smaller more intimate spaces, such as a spa, snug and treatment room.

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 3

Internally the staircase is a key element to the success of the house. The cast concrete staircase was a combination of new and old materials designed with cutting edge technology and re-established deign techniques. Combining highly engineered polished concrete formed in a factory with wrought iron balustrade formed by hand.

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 4

In technological terms, we also worked to a fabric first approach, that is to say, minimising the energy use of the building before investing in expensive add on technologies. The house despite being more than twice the size of the one it replaced, uses considerably less energy in consumption. The annual Co2 emission per m2 are approximately 40% less than building regulations require.

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 2

New London Brick House

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 7

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 8

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 9

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 10

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 11

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 12

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 13

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 14

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 15

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 16

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family 17

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Yin-Yang House – Net-Zero Energy Single-Family Home

Designed by Brooks + Scarpa, the Yin-Yang House is a net-zero energy single-family home in a quiet Venice, CA neighborhood. The design objective was...
ESQVTA Refurbished a Luxury Apartment in Porto, Portugal

ESQVTA Refurbished a Luxury Apartment in Porto, Portugal

ESQVTA acquired and refurbished a luxury apartment that would permit access to national and international public to the 15 year old ESQVTA’s aesthetic and lifestyle that had until that point only been available to clients.
InterContinental Xi'an North by CCD – Cheng Chung Design

InterContinental Xi’an North by CCD – Cheng Chung Design

As a flagship hotel as well as the first InterContinental hotel in Northwest China, InterContinental Xi'an North is located in the CBD of Xi'an Economic & Technological Development Zone, where economy, politics, culture and commerce converge.
Penthouse of Vanke Metropolis No. 79 in Hangzhou

Penthouse of Vanke Metropolis No. 79 in Hangzhou / More Design Office

The Penthouse has five bedrooms, three living spaces, two kitchens and four bathrooms. The living room, with a 6 meter high double height space is located in the south, facing the Qiantang River. The spiral staircase is in the southeast corner, and the three sky terraces are connected to the secondary bedrooms, western kitchen and multi-functional room.
Penthouse in Palermo Studio DiDeA

Penthouse in Palermo / Studio DiDeA

Studio DiDeA reconfigures a two levels penthouse in Palermo to create a luminous and spacious house, overlooking the city harbor. The 180 smq apartment is...

More Articles Like This