Big Top House, Arizona by The Ranch Mine

Big Top House by The Ranch Mine

Project: Big Top House
Architects: The Ranch Mine
Builder: Identity Construction
Structural Engineer: Broderick Engineering
MEP Engineer: Sequoia Trail Engineers
Landscape Architect: Kleski & Associates
City: Phoenix, Arizona, United States
Area: 3750 ft2
Year: 2021
Photo Credits: Roehner + Ryan

After a decade of trying to adapt their lives to the confines of a house that couldn’t meet their needs, a young family purchased a vacant lot at the base of Camelback Mountain in Phoenix, Arizona. The lot had a mountain view but came with a concave property line that narrowed the allowable building depth in the middle of the long lot to just 20 feet. This challenge prompted the homeowners to look for an architecture firm with the ambition to be unique and will engage the family in the creative process, ultimately leading them to The Ranch Mine, an architecture firm they had met 5 years earlier at a social entrepreneur incubator.

Big Top House by The Ranch Mine

The design started with a large tilts up and cantilevers towards Camelback Mountain, framing views, capturing breezes, and creating a continuous link between the front porch, great room, and rear covered patio through 3 different pocketing glass doors.

dining area, kitchen, The Ranch Mine

This roof became known as “Big Top”, a nod to the idea that family life can often feel like a circus under one roof. The layout of the social parts of the house was designed to provide a variety of ways to view the mountain. The semi-public front porch projects out from the front of the house to grab views of the “camel head” part of the mountain, the hemlock clad ceiling of the great room tilts up to take in views of the rest of the mountain from the kitchen and dining room and 2 more pocketing glass doors open that space up to the rear covered patio that frames the same view to be enjoyed while living outdoors.

kitchen, The Ranch Mine

The glass doors are equipped with Gauzy, a light control glass nanotechnology that allows the glass to change from transparent to opaque for privacy and energy control. While the view was important from the start, creating spaces to congregate with friends and family was also a top priority, and fire became a linking feature. The exterior patios of the Big Top house are visually linked through fire features a steel fire pit in the front patio, a fireplace on the rear patio that is also used for cooking, and a fire pit at the far end of the property which serves as a private sanctuary off of the primary suite. Another key element of life is cooking, both for the family and for entertaining.

kitchen design, The Ranch Mine

The Bulthaup kitchen (one homeowner formerly worked for Bulthaup) is connected to the outdoor kitchen through a custom, modern take on a dutch door. Both of these areas are adjacent to the indoor and outdoor dining areas, all with views of the mountain. On the south side of the rear covered patio, built-in benches flank the fireplace and receive light filtered through a screen customized with their family emblem, while on the west side, a detached music studio provides a place to play and record music with a hidden roof deck on top for views of the valley.

living room,The Ranch Mine

At the far end of the house, furthest away from the hustle and bustle under the Big Top, the primary suite features a private outdoor patio and a luxurious ensuite bathroom. The bathroom continues the indoor-outdoor theme of the main living areas of the Big Top house with a naturally lit shower and bathing area that opens out to an outdoor shower, screened from the nearby neighbor with a custom steel slatted wall.

Big Top House by The Ranch Mine

Big Top House by The Ranch Mine

pool, The Ranch Mine

Big Top House by The Ranch Mine

bedroom, The Ranch Mine

bathroom, The Ranch Mine

bathroom, The Ranch Mine

Big Top House by The Ranch Mine

Big Top House by The Ranch Mine

See More Images in Gallery

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Prefab Beach House with Green Roof / ArchiBlox

This Prefab Beach House was completed recently by Australian studio ArchiBlox . Description by ArchiBlox: Situated on a sloping site, the module touches the earth...

Co-Worker table: silent assistant designed to help

Each person has his own habits and rituals when he performs office work, procedures that he almost gets to repeat instinctively daily. Each has...

Handcrafted gourd lamps by Calabarte

Przemek Krawczynski, known as Calabarte, is an artist and the author of the handcrafted, unique lamps made of gourds. He lives in Łódź, Poland. "I...

110 square meters apartment with retro and vintage interior

Ekaterina and Anton Korneev designers have made this interior for a pair of newlyweds from Pirogovo, Russia. The 110 square meters apartment has a...
iamen HAIGAN Xiaoyouyu Seafood Restaurant 2

Xiamen HAIGAN Xiaoyouyu Seafood Restaurant

The Xiaoyouyu Seafood Restaurant project was repurposed from a former factory terrace. The unique location and unconventional structure of the original space allowed the designer to give full play to imagination and creativity.

More Articles Like This