Residential ArchitectureRenovation ProjectsTreehouse Terrace House / Green Sheep Collective

Treehouse Terrace House / Green Sheep Collective

Treehouse Terrace House / Green Sheep Collective

Project: Treehouse Terrace House
Architects: Green Sheep Collective
Location: Melbourne, Australia
Area: 95 m2
Photographer: Emma Cross

The renovation and extension of this terrace house have transformed it from a dark, cold home, into a well-lit, warm, naturally ventilated and energy efficient house, with an excellent connection to the garden and views to the city and rooftops of North Carlton.

Treehouse Terrace House / Green Sheep Collective

The living room, kitchen, dining, bathroom and a bedroom all take advantage of a central courtyard, to gain natural light and cross-ventilation. The renovated dining space opens fully to the courtyard, enhancing a feeling of light and spaciousness.

Treehouse Terrace House / Green Sheep Collective

The living room opens to the garden and deck area with wide bi-fold doors, and custom designed cabinetry creates a seamless transition from the ground floor, as the television cabinet becomes the stair to the first floor master bedroom area. Here, clerestory windows bring north light for passive solar heating and cooling, via the appropriate sizing of eaves, operable openings, and the ‘stack effect’. An in-line fan further enhances the energy efficiency of the home, drawing warm air from the first floor and re-distributing it to the living room below.

Treehouse Terrace House

City views from a high level window, and two balconies feature on the first floor. One balcony gives a ‘tree house’ feel, nestled in the branches of a large jacaranda tree. The west balcony provides a private, secluded space for retreat. A beautiful spot to sit, it is protected from the wind, gains afternoon sun and rooftop views, and showcases the solar panels fitted to the existing north-facing roof.

Treehouse Terrace House / Green Sheep Collective

Treehouse Terrace House / Green Sheep Collective

Treehouse Terrace House / Green Sheep Collective

Killara House: Extended and Transformed by Bijl Architecture

Sydney-based Bijl Architecture recently completed Killara House. Located in the Sydney suburb of Killara this red brick house on a sandstone

Studio Apartment Vilamoura – Architectural (Dis)Order by Corpo Atelier

Inside a white box of 7.6 x 3.9 x 2.55m, three differently configured yellow objects are individually placed. As an immediate consequence, one´s physical experience of the previously empty white box has been dramatically altered.

Two and a Half Storey House by Bradley Van Der Straeten Architects

The Two and a Half Storey House project that circumnavigates a local planning restriction by building a half-height roof extension! The clients owned the existing two-storey, two-bedroom property, located on a central London Housing Estate.

Refurbished apartment in Barcelona with emphasizing the authentic Spanish features

Nobohome has redesigned this apartment located on Calle de la Princesa, El Borne District, Barcelona. Description by Nobohome: Calle de la Princesa is one of...

Saint Martins Lofts in the Heart of London’s Vibrant Soho District

Saint Martins Lofts - the architect’s description: Darling Associates have designed thirteen original loft style apartments in the former Saint Martins School of Art in...

Related Articles