Residential ArchitectureApartmentsBlack Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne

Black Brick Apartments

Architects: Ola Studio
Project: Ari brick apartments
Location: Hawthorn East, Melbourne, Australia
Project size: 1219 m2
Photography: Paul Carland

Located in Hawthorn East, this black brick apartments (Ari apartments) lives in the heart of the historical brick-making area and only a stone’s throw away from the original brickworks site itself. Given the site’s location, the project investigated the opportunities of the humble brick beyond a simple façade material and explored how the brick can be assembled to create detailed patterns on the buildings envelope evoking a sense of lightness and transparency.

The brick’s ‘hit and miss’ openings provide privacy for its residents and an interesting natural-light play to the courtyards and internal spaces. This ‘ode’ to the brick couples as a contemporary reminder of an important element in Hawthorn’s early industrial history while showcasing how the material continues to be successfully detailed for contemporary architecture in Melbourne.

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne 1

Where possible the bricks of the demolished and dilapidated Victorian shopfront were maintained and used as brick on edge paving for the ground floor pathways and courtyards providing a physical connection to the site’s past for those who enters the site. Also during demolition, a 120 year old painted advertising sign was discovered on a neighbouring party wall. Efforts were made to alter the design so that the sign could be preserved to not only add a fascinating point of difference but to further contribute to the layering of history and recognition of the sites past.

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne 2

Each of the nine apartment features two bedrooms, one bathroom, ensuite, lounge, kitchen, laundry and private balcony all finished off with the architect’s selection of high-end finishes, off form concrete ceilings and white wash ply joinery with marble tops. As a requirement for the location, this mixed used development also incorporated a comb lift car stacking facility to accommodate 13 cars.

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne 3

A transparent timber batten façade partially screens the brick mass to the street, while connecting the building to the ground as the brick form beyond floats effortlessly upon the timber stilts. The timber screen ghosts the mass of the previous building, and together with a restrained material palette, the new apartment building can sit sympathetically among the Victorian shopfronts that line Burwood Road. At the rear of the site, rather than sympathise with the adjacent neighbours, Ari needs to stand tall amongst a collection of 8 storey apartment. The modest use of black brick and perforated steel allow the building to have a strong sense of sturdiness and solidarity to ensure Ari does not lose his sense of place.

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne 4

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne 5

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne 6

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne 7

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne 8

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne 9

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne 10

Subscribe to our newsletter

Luxurious Penthouse Located in Melbourne’s Iconic Yve Building

Located in Melbourne’s iconic Yve building, Biasol Studios were commissioned to renovate the 500-square metres living space into a luxurious penthouse. Biasol rezoned and designed all the living areas; kitchen, living, dining, breakfast area, powder room and laundry.

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle

Replacing a stark, all-white interior with a warm, wood-based palate proved to be a wise choice for the owners of this high-rise apartment. With floor-to-ceiling windows overlooking Elliott Bay and downtown Seattle, the unit’s new oak finishes offer a welcome contrast to the often gray and rainy panorama.

Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

Situated on Bowen Island’s West Coast, the Collingwood Residence by Frits de Vries Architects is located on a private 10-acre lot surrounded by forest.

Urban Loft in San Francisco / Jay Jeffers

Designer: Jay Jeffers - The Studio Architect: Handel Architects Project: Urban Loft Location: San Francisco, United States Photographer: Matthew Millman Urban Loft is an interior design project completed by Jay...

Minimalist Classic NYC Brownstone by JBA Collective

The aspirations of this project was to envision a one of a kind home, embracing minimalism and contemporary design culture, while respecting historic urban context and structure.

Recommended Stories