Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form

- Advertisement -

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form

Architects: Ola Studio
Project: Ross House
Location: Northcote, Melbourne, Victoria, Australia
Site Area: 620m2
Built Area: 414m2
Completed: December 2017
Photographer: Derek Swalwell

Ross house sits proudly within a characteristically diverse heritage precinct. Informed by our clients’ love of stark materiality and clean aesthetics, Ross house unexpectedly provides a warm and joyful environment. Their new suburban home comfortably houses a family of five, their dog and an art collection while alluding to the industrial lofty spaces of a converted warehouse they had all become accustomed. Being nestled within a private garden, Ross completely satisfies our clients brief.

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 1

In a heritage precinct defined by its stylistic diversity, Ola Studio aimed to present a confident contemporary architecture to the neighbourhood that both referenced and conversed with its local context. Ross’ immediate neighbours are both white painted timber single storey period bungalows, one is double fronted with a dominant gable, the other is single fronted with a hip roof. We carefully managed the larger scale of Ross with a gabled form that took the same pitch as the neighbours but stepped in scale to establish a fitting rhythm of hips and gables within the streetscape. The bold form of Ross house is flanked by two low rendered forms that enhance the presence of the neighbouring dwellings and clearly demarcate the line between public and private spaces beyond.

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 2

The Ross house is a bold sculptural piece; elegantly defined by its divisible realms. The public façade and entry, the living area within a secluded garden, and the private realm upstairs, each providing uniquely evocative environments for the public and residents. Upstairs is wrapped in black vertical aluminium angles and is a study in dealing with domestic privacy within the urban environment.

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 3

The gable running the length of the house tapers in scale and peels away from the southern boundary to ensure sunlight is maintained to the neighbour. The reduced scale sees a house like silhouette floating in the backyard over the living spaces below. The long northern aspect is carefully designed with passive solar principles and the rear garden is cut into the land creating a deep courtyard and in turn managing the afternoon sun. The Ross house is powered by a photovoltaic installation. There is ample insulation and the house is shaded by the skin of battens, overcoming the thermal issues around a black house.

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 4

The ground floor space is immersed in landscape. Upstairs a veil of battens provides private outdoor garden spaces awash with dappled light that change through day and night. The light softly illuminates the sculpted interior of the internal spaces. A long void creates view lines between the various external spaces, emphasizing the importance of garden and connecting the realms of the house.

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 5

The minimal aesthetic of the interior acts as a gallery for the client’s art collection. The sculptural elements of the steel stair and concrete kitchen bench engage in conversation. The use of mass materials to form detailed interior objects contrasts to the external form that is singularly defined by light repetitive elements.

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 6

A three-way collaboration between architect, owner and builder laboured continuously in order to deliver a well-balanced cost to quality result.

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 7

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 8

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 9

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 10

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 11

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 12

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 13

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 14

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form 15

- Advertisement -

Broadmoor Residence / David Coleman Architecture

Our design explores the notion of merging building and landscape. The original house, designed in 1956 by a prominent Seattle architect, is located in the private enclave of Broadmoor.

Gothic Office in an 1870s Historic Gothic Revival Building

Designed by Jessica Helgerson, this luxurious private gothic office is in an 1870s historic gothic revival building in downtown Portland. At the start of...

Milan Apartment Renovation / Marcante Testa Architetti

For this apartment, set within a building from the late 1960 on Corso Sempione, the Turin-based duo has applied its immediately recognizable style to reinterpret a typical bourgeois Milanese home in a highly original way.

Artland Home in Shanghai by Topos Design Clans

Invited by the Chinese space design and renovation TV program“Change your life”, TOPOS DESIGN CLANS designed an unique home art studio,which is an artland making life better. The site is a rental apartment with 80 square meters, located in a high-rise building on Fengyang Road, where is the old downtown of Shanghai.

Fletchers Mill House by Richard Williams Architects

Fletchers Mill House is a new residence and guest house located on a knoll overlooking a meadow that slopes gently down to the Thornton River. The compound formed by the two structures is the terminus of a long and level plateau flanked by woods, and of a new entry drive.

SAOTA Designs Canadian Home on the Banks of Lake Huron

This summer house is set on the banks of Lake Huron in a small, remote Canadian town about an hour’s drive from London, Ontario. While the architectural context might be characterised as somewhat conservative “cabin country”, this house attempts to extend the possibilities of the traditional lakeside family retreat ...

Tunbridge Winter Cabin in the Green Mountains of Vermont

Designed by New York-based design studio New Affiliates, Tunbridge Winter Cabin is a 115 sqm cabin that contains a painting studio and living quarters on 26 hectares in the Green Mountains of Vermont.

Granby Ranch Reflects the Traditions of Ranching in the West

Granby Ranch is a rustic mountain home designed by architects Design Associates, located in Granby, Colorado. The interior design was conceived by Denver- based rebaL...

Blue Oaks House / Swatt Miers Architects

The design of Blue Oaks house is organized around three cast-in-place concrete core elements - a stair landing, the powder room, and a portion of the guest suite - that step with the land. Walls and deep overhangs of Western Red Cedar boards span between and slide by the concrete core elements ...

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects

Designed for an uncluttered and relaxed family life the Sticks and Stones Home layout is very simple and quite cartesian in plan except for one sinuous wall overhanging the driveway. Every room opens to a terrace or the garden through large glass doors that slide on ball bearings; one can step outside without noticing the thresholds.

Captain Kelly’s Cottage / John Wardle Architects

Captain Kelly’s Cottage involves the painstakingly considered restoration of the original weatherboard cottage on a remote bay of Bruny Island, Tasmania. Captain Kelly built the cottage in the 1830’s. The original cottage consisted of two structures: bedrooms and kitchen, surrounded by a wide verandah.