PhotographerDavid Hartwell PhotographyBranch Residence / TOLO Architecture

Branch Residence / TOLO Architecture

Branch Residence / TOLO Architecture

Project: Branch Residence
Architects: TOLO Architecture
Project Team: Peter Tolkin, Jeremy Schacht, Albert Escobar
Engineers: Joseph Perazzelli (Structural), Michael Viettone Civil Engineering (Civil)
General Contractor: RHC Construction Inc.
Consultants: Monterey Energy Group, Inc. (Solar/Insulation)
Arborist: Westree Inc.
Location: Montecito, California
Size: house 4,400 SF; studio 500 SF
Photographer: David Hartwell
Text by TOLO Architecture

Honor Award, 2020 AIA|LA Residential Architecture Awards, Branch House
2019 Residential Architect Design Awards, “Custom Home More than 3000 square feet”, Architect Magazine

The Branch Residence is located on a one acre-lot in the hills of Montecito. The property originally held a 1960’s ranch house with native Coastal Live Oaks in the back yard. The new house, arranged in the round, is conceived as a cluster of program volumes each with its own unique orientation to light and view. Demolishing the original ranch allowed us to restore the oak grove and return the earth to its natural grade. Working closely with an arborist, we built the house within the oaks, floating the house off the ground by means of concrete piles. In addition to providing a primary view out to the landscape, each room also has a skylight offering a view of the sky. A circulation spine, lined with glass, doubles as a gallery for the owner’s collection of contemporary art.

Branch Residence / TOLO Architecture

Color and material also play an important role in the design. The post and beam structure, comprised of engineered Laminated Veneer Lumber, is adjusted to the irregular geometry of the house. A continuous concrete slab ties the volumes together at the floor plane. Richly colored kitchen and bathroom interiors, clad from floor to ceiling with single-color natural “Heath” clay tile, add an element of surprise to the project. To address fire concerns, the house is built with a fire-resistive exterior “armor” made of copper tiles, which is separated from the wood frame with a rain screen. The copper skin will develop patina over time further integrating the house into the oak grove landscape.

outdoor, terrace / TOLO Architecture

Branch Residence / TOLO Architecture

Branch Residence / TOLO Architecture

kitchen / TOLO Architecture

dining area / TOLO Architecture

Branch Residence / TOLO Architecture

interiors / TOLO Architecture

bathroom / TOLO Architecture

gallery hall / TOLO Architecture

Branch Residence / TOLO Architecture

Branch Residence / TOLO Architecture

Branch Residence / TOLO Architecture

Subscribe to our newsletter

Krakow Apartment by Studio hilight.design

Studio hilight.design is fully responsible for the design concept, arrangement, interior project and final supervision of the implementation on this investment.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona / YLAB Arquitectos

The project consist of the refurbishment of an apartment located in an old building at the Barcelona Gracia district. The former 90 m2 apartment, was strongly partitioned with up to 6 rooms and showed a dark appearance with almost no connection with the outdoor space.

Stunning Roof Extension in Beirut With Panoramic City Views

Le 13ème is a 250 sqm roof extension and water tank project situated in a dense area of Beirut and realised by the Brussel based office Notan Office led by Frédéric Karam. This roof extension is an extra apartment on a 12 floors tower.

Napa Cabin – Farmhouse Style Cabin by Wade Design Architects

Situated in the center of wine country, this farmhouse style cabin in the woods was designed by Wade Design Architects in collaboration with Jennifer Robin Interiors. The house is located in St. Helena, a city in Napa County, California. The Napa Cabin was originally designed as a guest cabin on a wine country property that has a main house on site.

A Los Angeles Residence Celebrating Art and Nature

Organic architecture experts Kristopher Conner and James Perry of Conner + Perry Architects were commissioned by a deeply-rooted Los Angeles couple to design a home that seamlessly fits their family and lifestyle

Recommended Stories