Toro Canyon Residence / ShubinDonaldson

Toro Canyon Residence

Toro Canyon Residence was designed by ShubinDonaldson, mixing concrete, steel, and glass to create a sophisticated effect. The house is located in Montecito, California, USA. This residence on a 10-acre site is approached via a narrow, tree covered drive, ending at a small clearing with views of the Pacific Ocean and Channel Islands. The residence is sited on axis with the canyon and views beyond.

Toro Canyon Residence 2

The building presents three one story, wedge shaped volumes; a carport /service volume to the north, a public living volume to the south west and a private sleeping volume to the south east.

Toro Canyon Residence 2

Constructed of laminated glass beams and roof panels, with glass doors, the entry space is conceptualized as a transparent exterior connection between the private and public wings of the house. The exterior walls are constructed of 12” thick insulated cast-in-place concrete, and a metal roof helps to provide maximum fire resistance in this secluded canyon. Interior floors are lightweight concrete. The exposed concrete is warmed with doors and windows of natural mahogany and interior millwork and ceilings of natural eucalyptus.

Architects: ShubinDonaldson
Project: Toro Canyon Residence
Partners In Charge: Robin Donaldson, AIA
Project Architects: Greg Griffin, JohnMike Cohen
Contractor: Paul Franz Construction Inc.
Location: Montecito, California, USA
Area: 9,500 SF
Photographer: Ciro Coelho

Toro Canyon Residence 3

Toro Canyon Residence 4

Toro Canyon Residence 5

Toro Canyon Residence 7Toro Canyon Residence 6Toro Canyon Residence 8Toro Canyon Residence 9Toro Canyon Residence 10Toro Canyon Residence 11Toro Canyon Residence 12Toro Canyon Residence 13Toro Canyon Residence 14Toro Canyon Residence 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Off Grid Prefab Cabin on the Turkey-Greece Border

Designing a contemporary off-grid building in nature, is not only about collecting rainwater or utilizing solar energy or locating the building according to the sun and wind

Multi-Generational Family Home by Masparti

This multi-generational family home is designed on a plot which offers a view of the opposite forested slope. This view is preserved both for those entering the top end of the street from the forest, as well as for those who live on the opposite side of the street, as the height of the house is rather low.

Valley House – shaped and adapted to the contours of a valley

Designed by Philip M. Dingemanse, Valley House is winning at the 2015 Tasmanian Architecture Awards Description by Philip M. Dingemanse: The Valley House is shaped and...

One Sanlitun Fendi Deluxe Apartment / Cheng Chung Design

Each international metropolis has its landmarks, such as One 57 in New York, One Hyde Park in London, One Shenzhen Bay, and Beijing's One Sanlitun. Situated at the busiest and prosperous commercial hub of Beijing, One Sanlitun soars into the skyline

Orcas House by Atelier Drome: Mountaintop Home for an Artist

Orcas house is a mountaintop home on Orcas Island designed by Atelier Drome for the artist Richard Brothers. From the architect: Located in Washington's San...

Color Blocking House in Kiev by Yuriy Zimenko

Often interiors are created based on a certain palette. Yuri Zimenko in this case went the opposite way. Each room has its own specific color, and the atmosphere in it is built on a subtle game of shades and nuances. For example, the bedroom is delighted with a noble purple.