Residential ArchitectureHousesCanopy Residence / A Parallel Architecture

Canopy Residence / A Parallel Architecture

Canopy Residence / A Parallel Architecture

Project: Canopy Residence
Architects: A Parallel Architecture
Builder: Miars Construction
Landscape Design: Spencer Landscape Co.
Structural Engineer: Bufkin Engineering
Cabinetry Design/ Installation: Tim Cuddy
Location: Austin, Texas
Photo Credits: Casey Dunn
Text by A Parallel Architecture

The design employs a large canopy structure, economically constructed but carefully proportioned and detailed, to provide for a series of outdoor living spaces arranged around a large central courtyard. The home’s roof canopy and overhangs are configured to take advantage of optimal solar orientation and prevailing breezes, while the building footprint is carefully threaded between the towering oak and pecan trees to maximize beneficial seasonal shading.

Canopy Residence / A Parallel Architecture

Opposing low slung sleeping wings run parallel with the north and south boundaries, providing sanctuary to a long series of terracing lawns, gardens, courtyards, and a glassy central living space. Wood clad bridges house kitchen and dining program while the thin, structurally expressive canopy structure floats over the lower roofs and offers deep cover to the front entry and western facing rear patio.

Canopy Residence / A Parallel Architecture A second canopy structure occupies the southwest corner of the property, it’s deep overhangs sheltering the pool and lawn from the intense setting sun. Given the hot Texas climate, these deep shaded patios with generous connections to the indoors are enjoyable year-round and nearly double the amount of living space in the Canopy Residence.

fireplace / A Parallel Architecture

Canopy Residence / A Parallel Architecture

Canopy Residence / A Parallel Architecture

kitchen / A Parallel Architecture

Canopy Residence / A Parallel Architecture

bedroom / A Parallel Architecture

bathroom / A Parallel Architecture

Canopy Residence / A Parallel Architecture

pool / A Parallel Architecture

Canopy Residence / A Parallel Architecture

Canopy House section and floor plan

New Vintaged – Knokke Apartment / BCINT Design Studio

Designer: BCINT Design Studio Project: New Vintaged - Knokke Location: Knokke, Knokke-Heist, Flanders, Belgium Photographs: Cafeine The complete renovation of this duplex apartment has led to a...

Casa Clara in Brasilia / 1:1 Arquitetura Design

Architects: 1:1 arquitetura : design Project: Clara House Project Team : Eduardo Sáinz, Lilian Glayna Location: Brasilia - Federal District, Brazil Area: 123.0 m2 Project Year 2016 Photography: Edgard...

Martina House: Traditional Farmhouse Converted into a Contemporary Home

The house plan harmony is guaranteed by the subdivision of the space into three bands. The most convivial one, facing south, overlooks the fields getting lost in the panorama of the lake. A more technical intermediate band houses the kitchen, the courtesy service and the pantry.

Heytea Lab – A Space Featuring a Slanting Aesthetic

Located in the commercial hub of Xiamen Island, the project is a flagship store of HEYTEA LAB, China's leading tea drink brand. Based on characteristics of the open two-storey architectural space, MOC DESIGN OFFICE created bottom-up oblique order within it, which accommodates various possibilities for urban life and socializing.

Related Articles