Buddhist Retreat: Desert Sanctuary in Utah for Tibetan Buddhist Practice

- Advertisement -

Buddhist Retreat

Buddhist Retreat is a contemporary residence designed by Imbue Design, located in Grover, Utah, USA.

Emanating from a high-desert hillside amidst rugged volcanic rock and twisted juniper trees the Buddhist Retreat rises up and out toward a spectacular view Capitol Reef National Park. In addition to its function as a secondary residence, this dwelling in Grover, Utah was designed to be a desert sanctuary for Tibetan Buddhist practice. Its intent is to intertwine everyday activities with singular moments that are typically reserved for spiritual rituals, thus heightening and sanctifying the act of living. Whether it be framing the detail of an ancient pinion pine or extending out into the spatial expanse of a wrapping panorama, the Buddhist Retreat’s purpose is to creating rich and diverse moments of living.

Buddhist Retreat

Flush with the ground at the top of the site, the entry deck of the house projects horizontally out into space toward the red rock gateway of the park as the topography slopes down toward the verdant valley below. The result is a space that suspends the user in a grand moment for group meditation, free and clear of visual and mental obstruction.

Buddhist Retreat 2

Down through the deck the user descends toward the entry into a space shaded from the desert sun by the deck above. This contrastingly intimate moment frames the most prominent details of the site: clusters of rugged junipers on one side, and exposed volcanic rocks on the other. Entering into the house, the main living space again directs the view outward through a floor-to-ceiling, wall-to-wall frame of the lush green valley and red plateau beyond. The operable glass wall disappears to further blur the line between interior and exterior, function and nature.

Buddhist Retreat 3

The master and guest bedrooms again endeavor to create contrast enclosing the view by walls ancient pinion pines just beyond the windows and glass doors. Ascending up a vibrant red spiral stair, a lofted space with a ridgeline-view combines the office with a shrine for meditation.

Buddhist Retreat 4

The main exterior walls supporting the meditation deck are clad in gabion cages filled with volcanic rock found at the site and the local vicinity. The rock not only ties the retreat to the site visually, but also absorbs and dissipates heat from the hot summer sun through thermal mass and increased surface area. The deck, made of naturally durable ipe wood, withstands harsh desert conditions and acts as a double roof system to mitigate solar heat gain. Standing seam steel offers a resilient counterpoint to the other rugged materials as well as the site’s beautifully rough nature. In lieu of A/C an operable skylight and whole house fan placed at the top of the stairwell create a heat chimney for exhausting hot air while low operable windows resupply with cooler air and cross ventilation. Photovoltaic roof panels supply the remote house with power while an onsite well supplies the purest of drinking water. When analyzed, the structure exceeds the highest EnergyStar rating.

Buddhist Retreat 5

On the interior, locally sourced materials are used throughout. The museum white walls and dark concrete floors act as neutral canvas onto which the owner will apply color through her own selection of furniture, local artwork, and spiritual paraphernalia.

Architects: Imbue Design
Project: Buddhist Retreat
Location: Torrey, Utah, United States
Structural Engineer: Shen Engineering
Construction area: 1350.0 ft2 / 125sqm
Photography: Imbue Design

Buddhist Retreat 6

Buddhist Retreat 7

Buddhist Retreat 8

Buddhist Retreat 9

Buddhist Retreat 10

Buddhist Retreat 11

Buddhist Retreat 11

Buddhist Retreat 12

Buddhist Retreat 13

Buddhist Retreat 14

Buddhist Retreat 15

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Mount Pleasant: spectacular interiors by Roundabout Studio

Mount Pleasant is a residence situated on the main arterial road in Toronto, Canada. The building was purchased by the current owner in 2012,...

Charles House: An Adaptable, Multi-Generational Home by Austin Maynard Architects

Charles House is a multi-generational home recently completed by Melbourne- based Austin Maynard Architects. The client’s wanted a house they could live in for at...

Black Ridge House / Neil Dusheiko Architects

The Black Ridge house is an extension to an existing 3-bedroom Victorian terraced house forming part of the Warner Estate in Walthamstow. The project creates a light filled spacious extension with an open plan kitchen, dining, living area at ground floor.

Two Room Apartment for a Young Man / Ruetemple

With an area of 47 square meters, this two room apartment was designed for a young man by Russian studio Ruetemple. Tasks We were expected to...

River Ranch in Texas / Jobe Corral Architects

The massive rammed earth walls are visible from every room of the River Ranch, at times playing a main role and at others seeming to blend into the surrounding landscape.

Abandoned Stable Converted into a Family Home

Located in a privileged environment in the province of Cáceres, the goal was to transform an abandoned stable into a family home by completely...

Grade II Listed Townhouse Chiswick Renovated by Slightly Quirky

This stunning Grade II listed four storey home was brimming with period features such as marble fireplaces, detailed coving and tall sash windows. There were a lot of beautiful, vintage pieces of furniture which the client had inherited from family members,

This Classic Single Story House Provides Some of the Most Stunning Views of Texas

The RoadRunner Residence aims to inject new life into a classic design. The flat-roofed single story house completed in 2014 looks as if it is floating, nestled comfortably within the trees of the Texas hill country. Having lived in Chicago for quite some time, the clients had the opportunity to visit and fall in love with the Farnsworth House by Mies Van der Rohe.

Massey House / Shaun Lockyer Architects

Massey House explores the idea how a contemporary home can fit within a character precinct while equally addressing current lifestyle expectations. The house was...

Oak Tree House, Melbourne / Kennedy Nolan

A project in the venerable tradition of alterations and additions to heritage houses - a testing ground for Architect’s ideas. This adaptive re-use of a double fronted Victorian house incorporates a re-working of the existing house, a new pavilion forming a central courtyard

Integral Refurbishment in Alicante for Eduardo, Laura & Enzo

This Project consists of the integral refurbishment of a home in Petrer (Alicante). The existing building occupied a constructed surface of 138m2, 19 of which correspond to a porch.