Moat’s Corner / Vibe Design Group

Moat's Corner / Vibe Design Group

Project: Moat’s Corner
Architects: Vibe Design Group
Location: Dromana, Australia
Year 2018
Photography courtesy of Vibe Design Group

Moat’s Corner draws on an inspired vision and a commitment to its established setting, refined to reach tranquil precision, an interactive haven, with which to experience the life and energy that surrounds it.

Moat's Corner / Vibe Design Group

The sites layered history began with a pioneering family, after whom Moat’s Corner was named. Next came almost 70 years of a gardeners cultivating and collecting, resulting in a diverse array of flora across 5 acres of the 53 acre stretch. A new phase now and the owners’ commitment to create a home over the existing footprint set the tone for the design challenge – to respond to the integrity of its setting.

Moat's Corner / Vibe Design Group

The entry elevation is one of protection, intrigue and interaction. From outside – black panels are appreciated at a sensory level, where they fill with the reflected silhouette of the established west gardens. From inside – the panels take the form of bookshelves to the bedroom wing and bench top to the kitchen, recessed and raised. They are framed with deep-set glass above, below and between ensuring natures moments are never missed.

living room / Vibe Design Group

Raw galvanised steel appears as an offset frame to the intermittent reflective panels, while floor and roof structures adhere to the depth tolerances that the steel members prescribe. A natural stack stone fin is the grounding element below a completely cantilevered bedroom wing, projecting the roots of the design inspiration – a mid-century modernist ethos encompassing honesty to materials, structural innovation and minimal ornamentation.

Moat's Corner / Vibe Design Group

Moat’s Corner is as much functional as it is observational. Perched respectfully, the modernist inspired style opens itself up to the garden at every opportunity. There is not a space within the home deemed principal or secondary that does not acknowledge the life that surrounds it, reflecting nature’s mood, unpredictable but always in a synchronised sway.

Moat's Corner / Vibe Design Group

kitchen / Vibe Design Group

kitchen / Vibe Design Group

Moat's Corner House / Vibe Design Group

Moat's Corner / Vibe Design Group

Moat's Corner / Vibe Design Group

Moat's Corner / Vibe Design Group

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Berlin Bar, Moscow / Thilo Reich Architectural Design

Invited by gastronomes to design a Berlin Bar in Moscow, Berlin-based architect Thilo Reich—a fixture in designing gastronomical spaces—proposes a radical yet poetic translation. His concept transfers the public space of Berlin into an interior space of Moscow.

Jersey City Residence by Fogarty Finger Architecture

Fogarty Finger Architecture crafts a striking residence within a landmarked industrial building. Taking tremendous care to preserve the original structure, which dates to the turn of the 20th century, the designers appended new spaces around the existing envelope.

Shoreditch Warehouse Conversion by Chris Dyson Architects

The project realized by Chris Dyson Architects has involved the transformation of a Shoreditch warehouse into a family residence. Initially dim, the warehouse had to receive some modifications to ensure the presence of natural light into the household.

Wheelers Hill House / Eco Edge Architecture

This modern split level family home provides extreme liveability for the now with a long life/loose fit design approach to ensure long term practicality and adaptability. Robust finishes and bold design pair with refined textures and considered details.

Around the Net House in Courdimanche / Martins Afonso Atelier de Design

In the house, space is used but has yet to be lived in. The family, who has recently moved in, is settling in, capturing sensations and sequences which will soon become the pillars of the upcoming project.

Extended House in Prague / BOQ Architekti

We just extended the area of couple of square meters, and besides the complete wall attached to the neighbours site, we left all the others glazed including the ceiling.