Cape Town Villa, South Africa / ARRCC

- Advertisement -

Cape Villa, South Africa / ARRCC

Project: Cape Town Villa
Interiors designers: ARRCC
Location: Cape Town, South Africa
Year: 2019
Photographs: Adam Letch

Overlooking the Atlantic Seaboard in Camps Bay, Cape Town Villa is set against the impressive backdrop of the picturesque Twelve Apostles mountain range and boasts the perfect balance between luxury and comfort. This glamorous home was completely transformed by ARRCC for an international family who enjoy spending time in Cape Town. Being familiar with our design style, the client brief was to execute our signature style in a new and exciting way to create a modern coastal home with an ethnic edge. Keeping the family’s two children in mind, we strived to create a space that was contemporary and sophisticated, yet playful and fun.

Cape Villa, South Africa / ARRCC

The existing structure of Cape Town Villa was transformed into a large open space accommodating an inflow of natural light through the use of an array of reflective surfaces and large external aluminium screens which layer the exterior of the house. The use of large mirrors and reflective screens accentuate the magnificent views of the surrounding landscapes while a garden oasis borders the walkway to the front door. The entrance level comprises of a kitchen, dining and lounge area as well as a designated study and guest bathroom. Organic screen details generate movement and flow within the space whilst concealing the stairwell on the left.

Cape Villa, South Africa / ARRCC

The Volakas marble floors offer a sophisticated design detail and set the colour palette of the space which is accented by French oak veneers with touches of bronze and metallics which add another layer to the interior design. The entrance makes way for the living area which features Scandinavian design aesthetic, incorporating OKHA furniture in medium tones that add richness and personality to the space. Artwork by local greats Lionel Smit and Nelson Makamo add a contemporary African feel.

Cape Villa, South Africa / ARRCC

The living area opens up to the pool terrace with a covered lounge area, outside shower and infinity pool which leads the eye to views of the ocean. The kitchen, adjacent to the lounge and living space, accentuates the light, organic palette of the house through its monochromatic and minimalistic design. It opens onto an outdoor dining space set with a BBQ to accommodate outdoor entertaining. To the right, a walkway leads to a self-contained, private guest suite. The guest suite features a contrasting colour palette to the main house, with dark wood furniture and a bespoke rug in olive green and mustard which compliments the artwork above the bed.

Cape Villa, South Africa / ARRCC

The entire house operates on an automated system from which the owner can control the lighting, heating, curtains and other appliances. The lower level accommodates a kid’s playroom dressed with bespoke wallpaper and a light colour palette to create a fun and playful space. Double doors open to a vertical garden with a swing creating a feel of indoor-outdoor living.

Cape Villa, South Africa / ARRCC

On the upper level, a glass bridge links two wings featuring the master bedroom and the two children’s bedrooms. The master bedroom offers an en-suite bathroom and designated dressing room and opens up to a private exterior terrace with views of the ocean and the greater horizon. A bespoke, authentic Peruvian Alpaca rug adds softness and texture to the space with the wall art above the bed bringing in an element of colour and personality to the room. With custom designed beds and bespoke wallpaper, the children’s bedrooms are mirrored versions of each other with differing unique features to reflect a space that is lively and fun with strong African references.

Cape Villa, South Africa / ARRCC

“While the internal spaces of the home are kept simple, signature design elements and bespoke pieces create a modern and sophisticated presence while ensuring that the space reflects the personality of the home owner. We used bold textures and fabrics to add richness to the space with the combination of glamorous and organic materials ensuring that this holiday retreat is the perfect balance between luxury and comfort.” says Jon Case, ARRCC director.

dining space, South Africa / ARRCC

Nina Sierra Rubia, interior designer at ARRCC, talks about her inspiration and use of art pieces within the villa: “We saw the curation of the client’s art collection as an opportunity to showcase a mix of both established and up-and-coming South African artists. We incorporated some serious pieces such as the bust from Lionel Smit and a piece by Nelson Makamo, as well as a tongue-in-cheek installation art piece from Frank Van Reenen. In this project, our biggest considerations were what worked with the scheme, the right format and most importantly, what suited the personalities of our clients,” says Nina.

Cape Villa, South Africa / ARRCC

“While the internal spaces of the home are kept simple, signature ARRCC design elements and bespoke pieces create a modern and sophisticated presence while ensuring that the space reflects the personality of the home owner. We used bold textures and fabrics to add richness to the space with the combination of glamourous and organic materials ensuring that this holiday retreat is the perfect balance between luxury and comfort,” says Jon Case, ARRCC director.

Cape Villa, South Africa / ARRCC

suite, South Africa / ARRCC

bathroom / ARRCC

bedroom, South Africa / ARRCC

bathroom, South Africa / ARRCC

bedroom, South Africa / ARRCC

home office / ARRCC

Cape Villa, South Africa / ARRCC

Cape Villa, South Africa / ARRCC

- Advertisement -

Bracketed Space House, Texas / Matt Fajkus Architecture

Bracketed Space House is a spacious Texas dwelling designed by American studio Matt Fajkus Architecture. This 4,849-square-foot home was designed for a young urban family...

Water Street Flat in Washington / Richard Williams Architects

Water Street Flat is an apartment in Washington, US, modified and renovated by Richard Williams Architects. Project description: Location, location, location—yes; but all the potential...

Hood Cliff Retreat / Wittman Estes Architecture + Landscape

A series of  family cabins hidden in the forest and overlooking Washington's Hood Canal, the Hood Cliff Retreat is located on a 1.13 acre site atop a bluff on a wooded site on the western shore of Hood Canal in the Pacific Northwest.

Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa

The strategy used for an energy-efficient home is to reduce its consumption by means of good covering insulation of the building and a good use of the heat gain and loss.

Brackenbury House by Neil Dusheiko Architects

Neil Dusheiko Architects have redesigned Brackenbury House in London for a young family with children. Project description: We have completed a radical remodelling of a...

Palermo Apartment A301 by Studio DiDeA

Studio DiDeA renovated a flat on the topfloor of an apartment building in Palermo, designing the living and dining room, the kitchen and the bedroom. The day zone is a 70 square meters space, defined by custom-designed furniture. After the entrance, the vestibule with marble floor and white walls, gives access to the kitchen and living area.

Kiah House by Austin Maynard Architects

Kiah House is an addition to a weatherboard cottage in North Fitzroy, Melbourne. The extension comprises two separate pieces of architecture, the master bedroom ‘haven’ - which sits beside the original house extending to the northern boundary, and the separate office poised above.

Blee Halligan Architects Transforms a Tired Brick Barn into Modern Accommodation

Aldeburgh is the nearest town to our site, a beautiful place on the Suffolk Coast in the East of England, close to Snape Maltings. We were asked to transform a tired brick barn, which sits in five acres of mixed woodland. Our proposal was for the demolition of an existing 1970’s cottage annexe, replaced by a new modern accommodation containing five en-suite bedrooms.

Modern Weekend Retreat with a Privileged Connection to the Environment

Casa CML is a modern weekend retreat designed by the Chilean studio Ricardo Torrejon Arquitectos. Description by Ricardo Torrejon Arquitectos: This is about a weekend...

Kew House – family home formed of two sculptural volumes of weathering steel

Kew House is a family home in London designed by Piercy & Company. Description by Piercy & Company: Set within the Kew Green Conservation Area of...

Bamboo House / Vilela Florez Studio

The Bamboo house is oriented towards the prevailing winds which crosses the pool water and the vegetation of the gardens to penetrate the bedrooms, cooling the constant breeze and refreshing the interior from the strong tropical heat.