Office DesignCapsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

Capsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

Capsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

Project: Capsticks New Flagship Hub
Architects: Oktra
Location: Birmingham B2, United Kingdom
Sector: Legal
Size: 7,000 sq ft
Completion Year: 2022
Photographer: Felix Mooneeram

Approaching a lease expiry on their previous office, Capsticks had decided to relocate and capitalise on the opportunity to design a workplace to support hybrid working. The UK law firm wanted a new flagship hub in Birmingham to set an example of progressive design focussed on a new hybrid way of working and the future of their brand both to the wider business and its clients.

Capsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

Capsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

When shaping the brief, the law firm were open to new ideas that would help team members embrace flexible and agile working practices. Key focuses of the brief were to create an impressive destination that would welcome their clients to visit, and to create as flexible a space as possible to help team members step away from traditional working patterns.

Capsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

The raised welcome area exhibiting Capsticks’ brand provides a definitive sense of arrival for clients and sets the tone for the workplace experience. Here, a large circular mirror allows light to bounce around the space for a more expansive feel and reflects the view down towards the arbitration rooms. The design leaves an impactful first impression and a lasting statement.

Capsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

Clients are welcomed to the meeting suite which features a boardroom and acoustically sound arbitration rooms. With ‘plug and play’ workstations, a touchdown bench and phone booths, Capsticks can meet and collaborate with their clients in in a variety of professional, functional settings that protect their privacy.

Capsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

Members of the firm travel through an illuminated tunnel wrapped with bespoke light boxes made with laser cut aluminium. This transitional experience separates the breakout space and meeting suite and demonstrates the level of detail and consideration for the workplace journey in this design. This design detail is carried through to the boardroom where the light boxes create a feature ceiling that provides a broad and even covering of light and can be dimmed to suit the client’s needs.

Capsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

Open plan desking is supplemented by ad-hoc meeting rooms and agile furniture solutions. Meeting booths, soft seating collaboration areas, and single person focus corners are all equipped with power outlets and easily accessed from the open office.

Capsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

A wellbeing room with blackout curtains is also included on the main office floor and allows team members to separate themselves from their workspace without leaving the office. The balance of focus and collaboration space supports Capsticks’ transition to hybrid working and promotes movement throughout the workplace.

Capsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

A welcoming, multifunctional breakout space and tea point is at the heart of the office. Employees can choose from high benches, the soft seating corner, dining tables, or semi-private catch-up corner. Open archways and glazed walls ensure this space is visible from all areas of the office and encourages people to spend time together away from their workstations. This future-facing, sleek and timeless workplace takes into account the needs of members of the firm and visitors alike and expresses Capsticks’ brand as a forward thinking and progressive law firm who work with organisations who seek to make a difference in their communities.

Capsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

Capsticks Law Firm Has a New Flagship Hub in Birmingham

Cosmetic Renovation and Property Styling by Design + Diplomacy

Located in the heart of Fitzroy in the iconic MacRobertsons Building, this two bedroom warehouse conversion had great bones – polished concrete floors, soaring ceilings and lots of natural light.

Haus am Wald Residence in Stuttgart / Alexander Brenner Architects

The Haus am Wald is located at the end of a cul-de-sac road with an existing development predominantly from the 1960s, on the northern edge of Stuttgart-Schoenberg and directly adjoining to the forest.

Fyren House by Omar Gandhi Architect

Fyren House is a private residence designed by Canadian studio Omar Gandhi Architect. The home is a beacon high atop the hillside. From the architect: Set...

Pacific Heights Attelier by Antonio Martins Interior Design

Designed for the San Francisco Decorator Showcase, Pacific Heights Attelier is the refuge of a man who spends his leisure hours restoring treasured objects. The...

A Home Office Haven – How To Make Working In Bed Better

Learn how to maximize the pros of working in bed. Here’s everything you ned to know about working from your bed rather than a desk or office.

Related Articles