Office DesignElliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

Elliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

Elliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

Project: Elliott Wood’s ‘The Building Society’
Architects: Oktra
Location: London W1
Sector: Coworking
Size: 12,000 sq ft
Duration: 7 weeks
Year of completion: 2019
Photographer: Elliott Wood

Elliott Wood were previously split between two offices and wanted to bring all of their teams under one roof to spark innovation and knowledge sharing. Instead of relocating to a single-tenant space, Elliott Wood conceived The Building Society – a communal workspace for construction professionals and a melting pot of knowledge from a range of disciplines that each member could tap into. The Building Society is underpinned by the fundamental principles of a coworking space, with Elliott Wood subletting the surplus space to like-minded businesses in the built environment sector.

Elliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

Oktra collaborated with architects Squire & Partners to realise the project, taking their design intent, and producing a scheme with their conceived aesthetic alongside budgets and timeframes to meet the client’s brief.

Elliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

A flexible layout encourages movement, with Forbo’s Marmoleum providing a seamless floor finish that subtly supports the fluidity of the design and will also ease future adaptations of the space. Coming from a more cellular workplace, The Building Society is helping Elliott Wood to maintain business continuity and cohesion, while catering to employee expectations of a social and collaborative work environment.

Elliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

Varied workspaces give employees freedom of choice and support agile work practices, with the blend of social, collaborative, and focused work settings also enabling a hybrid working model. The dynamic design includes formal and informal meeting areas, mock-shop spaces, phone booths, traditional desks, and multi-purpose welfare and event spaces. All members of The Building Society are encouraged to use the large, communal event space – a retreat area by day, and a lecture or party space by night. With the addition of cycle parking, showers and changing rooms, this community have all the amenities they need to thrive.

Elliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

The Building Society is an inclusive representation of the sectors who use it, with exposed structural elements and a bespoke folded steel staircase which Elliott Wood engineered and designed, and Oktra built and installed. Their collaboration embraces the principles of The Building Society – bringing experts together to share their knowledge and contribute to the built environment.

Elliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

Ethical construction is in intrinsic to Elliott Wood’s values, and their workplace is no different. Oktra used local contractors and procured responsibly manufactured materials to minimise carbon emissions and help our client to achieve their environmental goals. An eye-catching display of hanging plants signals to members and visitors that sustainability plays a key role in this workplace.

Elliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

The Building Society is not only a place for Elliott Wood and their industry peers to call home, it is a ‘place to engineer a better society’ by elevating industry knowledge and combining technical and creative excellence.

Elliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

Elliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

Elliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

Lumina Building Has a Facade Inspired by Symmetry Patterns Found in Middle Eastern Art

LUMINA Building means light. Working with the sun as our main project collaborator, Tres Birds Workshop designed this multi-unit, mixed-use development in Denver’s North...

Xiamen HAIGAN Xiaoyouyu Seafood Restaurant

The Xiaoyouyu Seafood Restaurant project was repurposed from a former factory terrace. The unique location and unconventional structure of the original space allowed the designer to give full play to imagination and creativity.

Mountain Modern House in Colorado / Robbins Architecture

Nestled within eighty-nine acres of Colorado ranch land and surrounded by the majestic landscape of the Rocky Mountains, this mountain modern house creates a memorable experience for residents and visitors alike.

Gounod Residence / Appareil Architecture

Architects: Appareil Architecture Project: Gounod Residence Location: Villeray, Montreal, Canada Photographer: Francis Pelletier Courtesy of v2com newswire Gounod Residence is a Montreal duplex recently renovated by Appareil Architecture for...

Englishman Bay Retreat, Maine / Whitten Architects

North of Acadia National Park, Englishman Bay is known for its rocky, rugged coastline and pristine natural landscape. An undulating shoreline made up of protected coves and calm waters makes this Downeast area a favorite among sailors and kayakers.

Related Articles