Carpinteria Foothills Residence / Neumann Mendro Andrulaitis Architects

Carpinteria Foothills Residence

Architects: Neumann Mendro Andrulaitis Architects
Project: Carpinteria Foothills Residence
Location: Carpinteria, California, United States
Photography: Ciro Coelho Photography

Carpinteria Foothills residence is designed to seamlessly open unto the panoramic coastal ridge‐top site via expansive operable glazed walls. The glazed transparency is balanced and the home is anchored in place by substantial cut native sandstone walls. The architectural design evolved from our client’s desire for a home that is a tranquil place for living, art, and retreat.

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 1

The project site is located on a ridge in the foothills of Carpinteria, ten miles down the coast from Santa Barbara. The program asked for a master suite, one guest room, a study for two, a more contained den, and an informal open living space they could share with their children and grandchildren. The site strategy was to separate the guesthouse, pool, and pool house from the main house by locating them amongst the oaks on a lower terrace. The smaller structures were easier to place around the mature oak trees without disturbing their root systems. Each structure has its own orientation and privacy.

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 2

Developing a strategy with dramatic 360‐degree views was a challenge when planning the main house. Placing the main living space and study further away from the edge was determined to be quieter from the distant freeway noise and a courtyard created an inward oriented counterpoint to the distant vistas. A flat roof modernist scheme complemented the couple’s taste for modern art and furniture. Designers in their own right, the owners were the driving force in the overall design team.

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 3

The design was limited to a simple palette of materials and forms. A European window and sliding door system was used to minimize the frames and optimize the glass. These glass walls were framed between large stonewalls constructed of the local Santa Barbara Sandstone, and volumes contained in plaster walls with an integral color (pantry, guest room, master bath and closet, storage area). The flat roofs were supported by steel columns separated from the curtain walls.

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 4

The landscape design became a hobby of the owner who studied local native plantings that were both fire resistant and drought tolerant. Some large oak trees were brought in to augment the existing oak grove, further nestle the house into the site, and create a foreground to help frame the spectacular views.

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 5

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 6

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 7

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 8

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 9

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 10

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 16

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 11

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 12

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 13

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 14

Carpinteria Foothills Residence, Neumann Mendro Andrulaitis Architects 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Y House, an Addition and Renovation to a 1960’s Texas Ranch Style House

Originally built as a ranch-style house in 1962, the remodeled Y House is sensitively designed to weave into the fabric of the Sherwood Oaks neighborhood in South Austin while simultaneously providing a fresh and modern way of living.

O’Neill Penthouse in Tribeca, NYC / Studio DB

O'Neill Penthouse was renovated by the design team at Studio DB in collaboration with Studio Riga. Located in Tribeca, NYC, the home has 2,100 square feet living space and...

Ozernaya Apartment in Moscow / Buro 108

Derived from the word ‘ECO’: ECOlogic and ECOnomic. A small apartment that has it all. This small apartment in Moscow has been designed according to this principle. Interior project was created by Ekaterina Gritsan for Buro 108 for young man and covers an area of 60 m².

Prime sofa – the next generation equipment for relaxation

Certainly, we all wish to efficiently valorize the space in our home, to avoid furniture clutter, but at the same time, to have all...

Galleria, distinct and versatile concept by Pearson Lloyd

Galleria is a piece of furniture with a conception and an interesting design, made by Pearson Lloyd. On a steel bar, as a vertebral...

Shibuya Apartment 202 is Designed Like a Cave / Hiroyuki Ogawa Architects

Tokyo-based Hiroyuki Ogawa Architects have completed Shibuya Apartment 202 in 2016. The apartment has a area of 61.85 m2. From the architect: We renovated our apartment...