Residential ArchitectureRenovation ProjectsThe Mill Home, Malta / Valentino Architects

The Mill Home, Malta / Valentino Architects

The Mill Home, Malta / Valentino Architects Project: The Mill Home
Architects: Valentino Architects
Lead Architects: Valentino Architects
Structual Design: Perit Ivan Muscat
Location: Attard, Malta
Area: 385 m²
Year: 2022
Photo credits: Ramon Portelli

Reflecting the old and announcing the new, a glazed walkway links three distinct 16th-century dwelling spaces, shifting from reflection to translucency as the day progresses from morning to night.

kitchen+living room, Valentino Architects

The design of the Mill Home addresses a need to link a cluster of Grade I and II Listed buildings, including a mill room dating to around the mid-to-late 16th century. Introducing new cohesion between the buildings to create a future family home, the design positions an outdoor courtyard as a connecting agent, allowing the disparate spaces to communicate with the sun-soaked hearth of the house.

kitchen, Valentino Architects The Mill Home, Malta / Valentino Architects

A glazed walkway curates this connection, functioning as a binding passage between the three volumes. Invisible from the street, the walkway is both hidden and boldly announced, conceived as a reflective layer of contrast between old and new. It forms a lustrous perimeter along two internal facades, carrying its users from one living block to another.

The Mill Home, Malta / Valentino Architects

The walkway graduates from solid reflection to sheer translucency throughout the day, its opacity moderating with the sun’s changing light. In the morning, it reflects the courtyard’s yellow stone and the sights of the surrounding village, appearing as an elongated band that elbows at a single juncture. At night, its glazed corridor is internally lit, illuminating the pool area below and revealing the movements of its inhabitants as they travel from one bedroom to another.

The Mill Home, Malta / Valentino Architects

The ground level, which looks out to the courtyard, is home to the dining and living areas. Its main room also plays on grades of visibility – tall cabinets punctuate the edge of its space, resembling minimalist boulders that at times double as doorways to tangential rooms.

ground floor plan

The Mill Home, Malta / Valentino Architects

bedroom, Valentino Architects

The Mill Home, Malta / Valentino Architects pool, Valentino Architects

The Mill Home, Malta / Valentino Architects

The Mill Home, Malta / Valentino Architects

first floor plan

Subscribe to our newsletter

Brick City House / Studio B Architecture + Interiors

The Brick City House is located in an older Denver neighborhood consisting primarily of small scale, brick bungalows with large entry porches. By organizing the program around the interior courtyard space, the building creates a defined street edge on the corner lot.

A Folding Residence by GE Design

Due to high price of real estate, the house’s original layout turned out small but complex and “multifunctional”, in other words, it was divided as a mess.

Slopeside Remodel, Wyoming / CLB Architects

The renovation " Slopeside Remodel " was to be a concise editing of the architecture and furnishings – a process of removal rather than addition. Key walls and an oversized stone fireplace were removed to create better connections and flow at the main living spaces.

W Residence by Furman + Keil Architects

Project: W Residence Architects: Furman + Keil Architects Interior: Wendy Dunnam Tita Plaster: Sloan Houser Woodwork: Chris Honea Steelwork: Steelhouse Location: Austin, Texas, US Photography: Casey Dunn W Residence is a family...

Simple and Chic Remodel Ideas That Will Make Your New Home Stand Out

It’s often said that some of the best designs are the most simple. And if you’re looking to save a few dollars, there are plenty of inexpensive remodel ideas that can make your place look chic and stylish with little effort.

Recommended Stories