Residential ArchitectureHousesKevin House in Haaltert, Belgium / Atelier Vens Vanbelle

Kevin House in Haaltert, Belgium / Atelier Vens Vanbelle

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle

Architects: Atelier Vens Vanbelle
Project: Kevin House
Location: Haaltert, Belgium
Architect in Charge: Dries Vens, Maarten Vanbelle
Area 185.0 m2
Project Year 2016
Images courtesy of Atelier Vens Vanbelle

The plot is situated at the end of a dead end street. Next to the plot the landscape begins to slope and you can enjoy a beautiful view. At the side and the back of the plot there is a footpath that is used sporadically by hikers. On the plot there is sun all day long. The Kevin house is built with split levels, which creates intriguing relationships between the various spaces.

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 1

The living space was provided on the first floor, on a volume made of concrete blocks. Inside this plinth there was a spacious, semi-underground basement/workstudio; half a level higher – on the ground floor – there is a covered outside entrance, an entrance hall and a storage room/laundry.

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 1

The living space is conceived as a stage towards the environment. The space is glazed on three sides, so the sun comes in all day long and gives you the feeling that you are in close contact with the environment. To provide the necessary intimacy to this space, both floor, wall and ceilings were covered with parquet. Four cabinets were placed in the middle of this space. These are functional but also provide privacy in the seating area. The slim columns that carry the closed yellow volume also form a subtle buffer to the environment. It is a space that perfectly balances between open and closed.

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 3

Three bedrooms and a bathroom were integrated in the yellow volume. From the open hallway you can enter the roof terrace. Through the window next to the terrace additional sunlight enters to the depths of the house.

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 4

The building volume is highly readily materialized, so that the layer-ness of the building is also readable from the outside. There is a dialogue between the house and its environment which makes daily life interactive without compromising the sense of privacy.

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 5

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 6

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 7

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 8

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 9

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 10

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 11

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 12

Kevin House in Haaltert, Belgium, Atelier Vens Vanbelle 13

Subscribe to our newsletter

Grandview House in Manhattan Beach / ras-a studio

Project: Grandview House Architects: ras-a studio Structural Engineering: Eric McCullum General Contractor: Dave Valenzuela Location: Manhattan Beach, California Photography: Chang Kyun Kim Grandview House is a family home designed by...

ROOM collection by Erik Olovsson & Kyuhyunk Cho

We can say, using a turn of phrase, that the report people have with furniture is to insert an object into a square space....

Almeda House – From Industrial Premises to Comfortable Housing

The Almeda house is controlled by a Z-wave home automation system that allows the user to regulate lighting, control consumption and interact with different programmed scenes.

Refurbishment of a Historical Building and City Hall Courtyard in Poznan

The project consists of the gradual revitalization of the Poznań City Hall’s area, located in the historical center. The process has been carried out in several phases. It began in 2015 with the transformation of the inner courtyard

Modern Weekend House in Central Oregon

Located on the edge of Shevlin Park in Central Oregon, this 2,700 square foot residence was built as a modern weekend house from the urban bustle of Seattle and an eventual forever home for the owners.

Recommended Stories