Residential ArchitectureRenovation ProjectsChurch Hill Barn by David Nossiter Architects

Church Hill Barn by David Nossiter Architects

Church Hill Barn

Church Hill Barn has been renovated and restored by David Nossiter Architects. The site, situated on the Essex/Suffolk borders within the landscape immortalised by Constable was originally the home farm of the nearby Assington Hall Estate, destroyed by fire in the 1950s. It consists of a collection of farm buildings forming a courtyard. The centrepiece of the site with views over the rural landscape is a large barn of cathedral-like proportions.

Cruciform in plan with a collection of smaller spaces surrounding it, the arrangement sought to provide shelter for different farming activities under a single roof. The barn complex is the legacy of one of its pioneering exponents of the model farm movement John Gurdon Esquire, the original owner.

Church Hill Barn 1

The clients purchased the buildings in dilapidated condition. Having sold their own property in nearby Colchester they decided to reside in a caravan on the site during the build.

Church Hill Barn 12

A large component of the renovations consisted of the refurbishment of the roof. In order to allow the existing structure to be viewed internally but still conform to modern standards of thermal performance, the roof is a ‘warm roof construction’ meaning that all of the insulation is located on the exterior of the roof above a new timber deck.

Church Hill Barn 3

Roofing slates and timber materials were salvaged from the other agricultural structures on the site that were too decayed to be usefully renovated.

Church Hill Barn 2

The external walls were insulated with sheep’s wool and clad with larch timber, which has been left to weather naturally. The original openings have been simply fenestrated with glazing set back from the external wall line. Oversized bespoke glazed sliding doors fill the hipped gable porches, allowing views from the courtyard towards open fields. Two three-metre square roof lights allow day light deep into the interior of the eight-metre tall central spaces.

Church Hill Barn 5

Polished concrete flooring flows throughout. It was decided early on during the design process to keep the spaces as open plan as possible. Where necessary partitions and screens are designed as over scaled furniture. Freestanding and constructed from birch faced plywood sheets, they help to organise the spaces, providing privacy for bathrooms and sleeping areas.

Church Hill Barn 6

A biomass boiler feeds underfloor heating assisted by a mechanical ventilation and heat recovery system.

Architects: David Nossiter Architects
Project: Church Hill Barn
Location: Suffolk, United Kingdom
Photography: Steve Lancefield

Church Hill Barn 7

Church Hill Barn 8

Church Hill Barn 9

Church Hill Barn 10

Church Hill Barn 11

Church Hill Barn 12

Church Hill Barn 13

Church Hill Barn 14

Church Hill Barn 16

Church Hill Barn 15

Church Hill Barn 17

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Micro-Apartment – 21 Square-Meters Flat Renovated in Berlin

Project: Micro-Apartment Designer: Spamroom Project in collaboration with John Paul Coss Location: Stephanstr. 23, Berlin-Moabit Completion: March 2015 Photographer: Ringo Paulusch Main contractor: inhouse berlin Metalsmith: Noé Metal+Design Carpenter - Furniture: PA Tischlerei Carpenter...

Beautiful Floor Tiles in This Old Barcelona Apartment Remodeled by CRÜ

At la Carme we wanted to keep and maximise the existing footprint of its original hydraulic mosaics with beautiful floor tiles.

Asian Inspired Refuge in Amagansett for a New York Art Curator

The Gansett Lane residence is located on a restrictive corner lot in Amagansett set among beautiful mature plantings near Atlantic beach. This renovation and addition has been constructed using green technology and passive solar design.

Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

The Park Terrace House is located on the north-eastern edge of Hagley Park, bordering the western fringe of the Christchurch city, the new home occupies the front half of a long narrow site, with a future dwelling proposed for the rear.

Maison Noire Kerenoc / anArchitecte Agence

Architects: anArchitecte Project: Maison Noire Kerenoc Architect in Charge: Anaïs Nicolas Location: Kerénoc, Pleumeur-Bodou, France Area 145.0 m2 Photography: Pascal Leopold Designed by french studio anArchitecte, the Maison Noire Kerenoc is located...

Recommended Stories