Coffeebar Menlo Park / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

Coffeebar Menlo Park, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

Project: Coffeebar Menlo Park
Architects: Walker Warner Architects
Walker Warner Architects Team: Greg Warner, Principal; Helen Tsang, Senior Project Manager; Charles Gurrey, Designer
Interior Design: Nicole Hollis Interior Design
Nicole Hollis Interior Design Team: Nicole Hollis, Principal and Creative Director; Danielle Yuen, Senior Designer; Shannon Niehenke, Senior Design; Julia Clements, Project Designer
Contractor: Cody|Brock
Lighting Design: Eric Johnson & Associates
Location: Silicon Valley, California
Photographer: Laure Joliet

Coffeebar is a contemporary space in the heart of Silicon Valley’s venture capital center, Menlo Park, California. The design teams collaborated with Coffeebar Menlo Park founder Greg Buchheister to reimagine a building that was once a nail salon and an Asian food market into a curated, modern café that would draw in commuters and residents alike. The exterior was transformed from a simple commodity building to a bespoke retail destination. A simple material palette of steel, cypress, and glass creates a contemporary ambiance while offering durability in a heavy traffic environment. Elliptically-shaped, exterior wooden louvers float in front of the oversized glass windows and doors to provide sun protection and soft natural light into the interior. The steel trim and blackened standing-seam metal panels convey a sophisticated, industrial quality that complements the interiors.

Coffeebar Menlo Park, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

Taking inspiration from Italian coffee bars, the interior features terrazzo countertops and walls. A bicycle chain chandelier, bicycle enamel paint and an alcove partitioned with metal chain curtains pay homage to the biking culture of Silicon Valley. A live-edge walnut communal table, which is accented by striking butterfly joints in teal blue, anchors the space. Banquettes, hightop tables with terrazzo counters, and copper-top café tables edge the interior. A custom designed retail area supports the front counter with its high customer turnover. Interior details include a copper-paneled water station, copper wall panels with exposed riveting and ash walls. The floor is the original concrete that has been highly polished.

Coffeebar Menlo Park, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

Resources Coffeebar Menlo Park
Bike Chain Chandelier: Design by NICOLE HOLLIS; fabricated by Facaro Designs
Terrazzo: American Terazzo Co.
Menu Signage: Vestaboard
Walnut Table: Design by NICOLE HOLLIS
Metal Curtain Material: Fabricoil-Cascade Architectural
Tufted Banquettes: Shelby Williams
Tufted Banquette Upholstery: Kravet#606 Valera (Colorway: Sienna)
Linen/Vinyl Banquettes: Alexis Moran
Water Station: Design by NICOLE HOLLIS
Copper-Top Cafe Tables: Design by NICOLE HOLLIS
Terrazzo Hightop Tables: Design by NICOLE HOLLIS
Cypress Siding: ARC Wood & Timbers
Elliptical Cypress Louvers: ARC Wood & Timbers
Steel Trim: Custom metal by Mountain Forge Inc., Truckee, CA, Anton Standteiner
Standing Seam Metal Panels: Sheffield
Oversized Glass Windows and Doors: Arcadia Storefront System (aluminum)
Ash Interior Paneling: ARC Wood & Timbers

Coffeebar Menlo Park, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

interior design, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

Coffeebar Menlo Park, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

Coffeebar Menlo Park, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

interior design, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

Coffeebar Menlo Park, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

interior design, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

interior design, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

Coffeebar Menlo Park, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

Coffeebar Menlo Park, California / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

plan

foto fundal

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Remodeled 1930s Bauhaus Bungalow in a Stylish Contemporary Home

House in Hamble-Le-Rice is a complete renovation and extension project completed by La Hally Architect. The Bauhaus bungalow sits on the edge of the...

Tucson Mountain Retreat in Sonoran Desert, Arizona

Architects: DUST Studio Project Name: Tucson Mountain Retreat Location: Sonoran Desert, Arizona, USA Photographs: Jeff Goldberg / Esto The Tucson Mountain Retreat shares over 900 feet of its...
Slot Residence by Feldman Architecture

Slot Residence by Feldman Architecture

The 180 degree cross canyon views of the Foothills Open Space Preserve to the west of the Slot Residence site served as inspiration for the design, orientation, and focus of the home ...
Boa Boa Restaurant by Vito Nesta

Boa Boa Restaurant by Vito Nesta

BOA BOA restaurant is a Brasilian Fusion restaurant sited in Via Pontaccio 5 in the Brera district of Milan. Three colors with their different shades dominate the space: rust, blue and bottle green.

GR Villa / Paulo Martins Arquitetura & Design

Inserted in a plot of land of irregular geometry and surrounded by constructions of little architectural value, the GR villa emerges as a consequence of its constraints.

More Articles Like This