Concrete Spine House Overlooking the Stockholm Archipelago

Concrete Spine House Overlooking the Stockholm Archipelago

Architects: Petra Gipp Arkitektur
Project: Concrete Spine House
Location: Älgö, Sweden
Architect in Charge: Petra Gipp
Area 150.0 sqm
Photography: Åke E:son Lindman

A narrow site high up on a precipice overlooks the inner Stockholm archipelago to the south. It meets a dense row of pine trees to the west and a softer grove of deciduous trees to the east. One enters the site from the north, where a generous staircase mediates the initial steep south-facing slope. The stairs follow a concrete wall that forms the spine of the structure, and lead the visitor downwards between the concrete wall on the one side and a wooden volume on the other. The staircase leaves the visitor at a gap in the concrete wall, providing a glimpse of the garden on the other side. The promenade continues along the closed wall, towards the view and the water, now flanked to the west by the row of pine trees. A second opening in the wall presents the entrance to the house and extends a passage through and across it, into the garden.

Concrete Spine House Overlooking the Stockholm Archipelago 1

Inside the Spine house, the concrete wall winds its way further down the narrow site towards the water, and forms itself into bathrooms, storage space and a fireplace. Gathered around this concrete spine, wooden volumes hover just above the ground. They reach out into the garden, pushing the interior spaces into the cultivated landscape and creating exterior spaces protected from the wind. The interior space of each wooden room reaches upwards out through a skylight.

Concrete Spine House Overlooking the Stockholm Archipelago 2

Concrete Spine House Overlooking the Stockholm Archipelago 3

Concrete Spine House Overlooking the Stockholm Archipelago 4

Concrete Spine House Overlooking the Stockholm Archipelago 5

Concrete Spine House Overlooking the Stockholm Archipelago 6

Concrete Spine House Overlooking the Stockholm Archipelago 7

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Grams Gård Farm House / Dive Architects

Grams Gård was built in 1851 and used as a farm until the 1980s by the Gram family. It is located in Österlen in Skåne. The farm is located on top of a small hill overlooking the sea; towards Hanö Bay beyond Simrishamn in the north and Bornholm is clearly visible to the south.

McDonald’s Innovation Center by Studio O+A

After Studio O+A partnered with McDonald’s on a new corporate headquarters in Chicago’s West Loop, it turned to the Innovation Center for a similarly fresh look at the spaces where fresh looking is the principal activity of the day.

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül

Located in the community of Oakville, this new home for a family of five nestles into its lot, inviting in the startling lushness of the neighbouring property through an amply fenestrated east elevation. The two-storey, five-bedroom house is efficiently designed to maximize opportunities for natural light, engaging site and landscape through the provision of a generous courtyard and two outdoor decks.