Residential ArchitectureHousesBig Shed and Little House by David Van Galen Architecture

Big Shed and Little House by David Van Galen Architecture

Little House and Big Shed by David Van Galen Architecture

Project: Little House and Big Shed
Architects: David Van Galen Architecture
Lead Architects: David Van Galen
Contractor: Jade Craftsman Builders
Structural Engineer: Swenson Say Faget
Consulting Architect:Taproot Architects
Location: Island County, Washington, United States
Area: 1141 ft²
Year: 2019
Photo Credits: Lara Swimmer

This inland island site was likely logged in the first half of the last century. Three acres of the 5-acre site are now established second growth woodlands that tower above the rolling meadow at the site’s entrance.

Little House and Big Shed by David Van Galen Architecture

A narrow swath of alder remains among the dominant firs, rising from the bottom of the ravine to a glade of ferns near the meadow. Invasive holly and briars had laid claim to an old tractor path leading into the woods. It’s here, at the confluence of the alders and brambles, that the Little House and Big Shed have been placed. Through this careful siting within the evolving forest, only a small number of alders were removed (and will heat the house for several seasons); the firs remain, undisturbed.

Little House and Big Shed by David Van Galen Architecture

Among these firs, the House is set at the ravine’s edge. Opening to the west, the House reaches for a lone fir within the alders. A linear stand of firs is addressed by the north edge of the deck. One of the site’s oldest firs provides a focal point to the south. Nearby, the Big Shed nestles in at the edge of the glade of ferns.

Little House and Big Shed by David Van Galen Architecture

A new gravel drive traces the old tractor path. Disturbed portions of the site are being replenished with native plantings; salal, vine maples, and ferns are replacing invasive species.

Little House and Big Shed by David Van Galen Architecture

The program was simple: a secluded small home for a couple who sought a place to prepare and enjoy meals, to read by the fire, to write and paint, to lodge guests, and to sleep among the trees. During the design process, the studio and guest quarters were combined into a separate smaller structure. This reduced the overall mass of the House and allowed the siting of House and Shed to etch a place in the woods, pivoting at the remains of an old growth fir and the younger tree being nourished from its roots.

Little House and Big Shed by David Van Galen Architecture

Corten steel panels, punctuated by stained cedar trim and aluminum-clad wood windows, are topped by standing seam metal roofs. While architectural applications of Corten are typically pre-oxidized to provide a uniform patina, the steel in this project has been left to naturally rust, bringing the House and Shed into dialogue with their surroundings. Much like the trees themselves, each building surface uniquely responds to time, wind, water, and sun.

Little House and Big Shed by David Van Galen Architecture

Net Zero. A 9.3kW solar array with battery backup offsets all energy used on site. Building systems include an air source heat pump with in-floor hydronic loop, high efficiency wood stove, hybrid heat pump water heater with recirculating pump, low-flow fixtures, high efficiency appliances and fans, all LED lighting, and insulation above code minimum.

Little House and Big Shed by David Van Galen Architecture

Little House and Big Shed by David Van Galen Architecture

Little House and Big Shed by David Van Galen Architecture

Little House and Big Shed by David Van Galen Architecture

Little House and Big Shed by David Van Galen Architecture

Amorepacific Headquarters in Seoul by Kinzo Architekten

The new headquarters for Amorepacific, Korea’s largest beauty company, is located in the centre of Seoul at a site which has been occupied by the company since 1956.

Sunset Magazine Offices / RMW Architecture & Interiors

Architects: RMW Architecture & Interiors Project: Sunset Magazine Offices Principal in Charge: Terry Kwik Location: Oakland, California, USA Area: 16,800 sq ft Photography: Jasper Sanidad RMW Architecture & Interiors...

Apartment Facsemete in Budapest, Hungary / LAB5 Architects

Due to the stretchy program and the zigzag layout of a newly built apartment, we used a lot of tricks and hidden secret solutions designing its interior.

Hotel Indigo by BLVD International

BLVD International was commissioned by Indigo, skipping over the elapse of time since immortal, to write a praise song of eternity on this beautiful land.

Noho loft in Manhattan by Abelow Sherman Architects

Noho loft occupies a unique location in Manhattan, impacted at the intersection of two alleys, with window exposures into what is effectively the middle...

Related Articles