Residential ArchitectureHousesModern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach

Architects: McKinney+Windeatt Architects
Project: Modern Coastal Home
Location: Scotts Landing, New Zealand
Photography: David Straight

This recently completed modern coastal home is sited at Scotts Landing, an inlet on the end of the Mahurangi peninsula south-east of Warkworth. It is sculptural and still calm and well-mannered. A single-storeyed pavilion, the houses faces south over a view of paradise, with the beach just a stone’s throw away. The design taps into a rural vernacular but is made modern by being well-composed with rigorous geometry and a devilish attention to detail.

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 1

“We were interested in the roofline,” explains Jack McKinney. “It’s a play on gables but with an inverted butterfly roof. You approach the site from up high, and the roof is the first thing that you see, so this fifth elevation had some significance and needed to be well-composed.”

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 2

This modern coastal home features an overscaled timber-frame verandah with a reinforced masonry wall structure. A white, painted timber skeleton contrasts a dark-stained, vertically-clad timber skin and matching seamed metal roof and creates a ribbon effect – rolling in and around the corners of the form. A monolithic chimney anchors a U-shaped courtyard on the northern side facing the sun, providing the main entry point to the house.

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 3

Cleverly planned to suit the site, the bedrooms are located at each end, with the main living area, verandah and courtyard concentrated in the middle to contain the view as well as north-facing sun and shelter, giving a real sense of privacy.

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 4

“There are other houses scattered around the area,” says McKinney, “but you’re not aware of other houses when you’re there. Contextually I think it works well and is subtle for a fairly large house; it’s not strong and dominating like some houses.”

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 5

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 6

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 7

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 8

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 9

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 10

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 11

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 13

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 14

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach 15

Subscribe to our newsletter

Gertrudos Apartment in Kaunas Old Town / AKTA Interiors

We divided this apartment located in Kaunas Old Town into two separate zones: a living space and a lounge area. Living room and bedrooms are separated by a black-coloured volume: a hallway and a kitchen set.

45-sqm Roof Storage Space Converted into a Living Space

The goal of this project was to transform an existing storage on the roof of a residential apartment to a livable place. Considering the fact that existing space was very limited, design team initial concept was to incorporate all the residential required spaces in such a small space.

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland

The brief for this addition was for concrete, timber inside and out and timber slats - with a contemporary aesthetic. The new contemporary extension is made up of two stacked rectangular boxes offset so that the upper cantilevers in two directions over the lower, which forms a bridge back to the existing house.

HT Apartment in Vietnam – Ceramic Tiles Used for Artistic Interior Space

Project: HT Apartment in Vietnam Architects: Landmak Architecture The architect in charge: Tạ Tiến Vĩnh, Trương Tuấn Chung Design team:: Vũ Nam Sơn, Vũ Xuân Hải, Nguyễn...

Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

The heritage-listed two-storey villa in Wellington, New Zealand, dating back to the 1870s, was in need of careful repair, maintenance and a thermal upgrade. Alongside this work, the clients were eager to open up the house to the sun and garden with a living / kitchen / dining extension.

Recommended Stories