Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina

Architects: Luciano Kruk
Project: Concrete Summer House
Location: La Costa Partido, Argentina
Architects in Charge: Josefina Perez Silva, Andrés Conde Blanco, Leandro Rossi Area 165.0 m2
Project Year 2015
Photography: Daniela Mac Adden

From the architect: VP House is a concrete summer house located in Costa Esmeralda, in a seaside neighborhood 13 km north of the city of Pinamar and four hours away from Buenos Aires.

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina 1

Lying on a curved cul-de-sac, the site is a trapezoid with its widest side at the back. Originally, even though it lacked tree vegetation (particularly pines, which are typical in The Coast District), the land seemed impenetrable, completely covered as it was with acacias. Following the topography of the area, characterized by the natural sandy dunes, the terrain is plain towards the street and slopes downward steeply until it turns plain again near the back.

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina 2

The client commissioned a typical concrete summer house for him and his family, but he also requested that the house should accommodate standard uses to allow it to be rented out. The most prominent space in the house should be the social area. Connected with the unified dining and living rooms, the kitchen should be spacious and communicate into a semi covered space housing a grill and belonging to an outdoor area that allows the living room and dining area to expand into the exterior. Regarding the private areas, three bedrooms were commissioned: one en suite master bedroom and two secondary bedrooms separated from the former, sharing a bathroom. It was decided that the house would be materialized in exposed concrete, due to its zero maintenance needs.

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina 3

The Studio’s proposal was to organize the program into one architectural object that would integrate harmoniously into the site’s topography with as little environmental impact as possible. The house would merge into its surroundings by following the terrain’s natural forms and through the partial burying of its volume under the slope.

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina 4

As houses in the area can be relatively close to one another due to the parcels’ organization, it was decided that the setback should be expanded beyond the minimum required by the building code so that more air and privacy could be gained. This wider setback, the mostly blind side walls, and the facades’ permeability both at the front and the back made it possible to achieve a space configuration that is private enough and that provides shelter from the outside views, which would undermine the house’s intimacy.

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina 5

Set at the highest level of the site, the access floor houses the social areas. With uninterrupted views from the front backwards, it opens into a deck over the slope that overlooks the green lung at the back of the site and, at the same time, shelters the private uses floor that lies beneath.

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina 6

Two staircases (one inside, linking the social and private areas, and one outside, linking the deck and the woods beneath) set on the same line define an axis for vertical circulations around which all spaces are organized. While on the upper floor it emancipates the living room from the kitchen-dining area-grill chained spaces, downstairs it separates the master and secondary bedrooms according to what the client asked for.

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina 7

The longitudinal, open views from the rear of the upper level display the surrounding acacias in the foreground and the distant pines in the valley behind. Located at the lowest part of the site, the bedrooms open directly into the green lung through semi covered private expansions, establishing a continuum with the natural surroundings.

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina 8

The outer stairs slide between two big concrete boxes, one containing a swimming pool and the other, a garden, and both of them linked to the deck into which the social areas open. The water, the earth, and the vegetation contained in these boxes help insulate the bedrooms beneath.

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina 9

In addition to the insolation control provided by the upper floor’s expansion, the semi covered area of the deck, and the overhangings that reduce the sunrays’ incidence on the glazed surfaces, the house was also equipped with Split air cooling systems and heating through a wood-burning stove and radiant floors.

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina 10

The esthetic proposal shows at once both the complementarity and the contrast between the exposed concrete’s noble expression all over the house, and the refined details of the anodized aluminum framing, the glass, and the smoothed concrete floors.

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina 11

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Luxury chalet located in a private hamlet – a modern winter wonderland

Kibo is a luxury chalet located in a private hamlet in Courchevel Village (1550), in southeastern France. Grenoble and Lyon airports are around 2 hours...

K-pub Pizza, Hai Phong, Vietnam / StudioW

K-pub Pizza is a restaurant project that was renovated from a typical townhouse in Vietnam. The street context is shaped by horizontal positioning of balconies and advertising signages. If not handled well, the building can easily be submerged in the entire neighborhood.

Contemporary Barn Conversion with a True Scandinavian Vibe

Huge contemporary barn conversion located in a beautiful and scenic five acre plot nestled within the Wiltshire countryside, South West England. This designer home was...

Monochrome Minimalist Apartment With a Magnetic Appeal in Moscow

This monochrome minimalist apartment is situated in a pre-revolutionary building in the centre of Moscow. The "shell" of the apartment is designed as a reference to French neoclassicism - white walls, high ceilings, tall windows, parquet, plaster cornices, boiserie, wooden shutters ...

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s Iconic 40 Mercer Street Building

Jean Nouvel’s large-scale curtain wall is a highly resolved and powerful element that must interact and inform the resolution of the new residence. A series of fully articulated components allow visibility of three sides ...

Lucron Office in Bratislava / Čechvala Architects

The new LUCRON office layout is divided into two parts. The northern part consists of offices formed in a traditional way with an exception of an inner core that includes all service areas.