La Barque Retreat / ACDF Architecture

La Barque Retreat / ACDF Architecture

Project: La Barque Retreat
Architects: ACDF Architecture
Architectural team: Maxime-Alexis Frappier, Patrick Morand, Kassandra Bonneville, Yoanna Anastassova, Mireille Létourneau, Romilda Reda
Structural engineers: Latéral, Ingénieurs en structure Entrepreneur: Marion & Gauthier, Entrepreneurs général
Location: St-Donat-de-Montcalm, QC, Canada
Project end date: 2018
Area: 2800 sq ft (260 m2)
Photography: Adrien Williams

La Barque retreat is a hyperactive family’s peaceful shelter. Located on the shores of Lake Ouareau in Saint-Donat, the house was inspired by the owners’ love for the northern landscapes. Under the curved ceiling of the house, reminiscent of a boat hull, its serene interior atmosphere captures the calm of the surrounding hills and provides the family with a place to catch its breath between two ski slopes or two waterski runs.

La Barque Retreat / ACDF Architecture 1

The site’s characteristics strongly influenced the architectural concept. Nestled between a road and the lake, the house shelters itself from unwanted attention on the street side with its dislocated façade that extends into an exterior wall hiding a barbecue and a pizza oven. Lake side, it opens itself up to nature. From the main entrance, one can feel the landscape pouring into the house through the carefully planned openings.

La Barque Retreat / ACDF Architecture 2

La Barque retreat might presents itself as a dark wood prism sitting on a mineral base but it hides a surprising softness. Inside, like a hand-carved object, a curved wood ceiling unfolds throughout the space. This simple yet strong design element is a reassuring presence to its residents.

La Barque Retreat / ACDF Architecture 3

Sunlight penetrates into the space through the raised portions of the ceiling at both ends of the residence and its aptly designed curves distribute it deep inside the house. The top level where the entrance is located hosts the kitchen, the dining room and two bedrooms while a family room, a sauna and the children’s rooms are located downstairs.

La Barque Retreat / ACDF Architecture 4

From their elevated terrace under the rising curve of the roof, the residents can contemplate the calm surface of the lake. Cleverly built-in mosquito nets allow the family to appreciate nature all-year round.

peaceful shelter, residential, Canada, ACDF Architecture

La Barque is a peaceful haven that invites its occupants to slow down and rest. The grandiose yet comforting curve of the ceiling and the simple materials of the interior spaces create a place where the lake and the surrounding hills become more than a mere backdrop. La Barque grants its residents with a majestic roof under which they can comfortably experience nature in all its beauty.

peaceful shelter, residential, Canada, ACDF Architecture 1

peaceful shelter, residential, Canada, ACDF Architecture 2

peaceful shelter, residential, Canada, ACDF Architecture 3

peaceful shelter, residential, Canada, ACDF Architecture 4

peaceful shelter, residential, Canada, ACDF Architecture 4

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Bush House is Inspired by the Feelings of Camping

Archterra is a small architectural practice located in Margaret River, Western Australia. Designed by Archterra Architects, Bush House is a single family house with an...

Two Faced House by Butler Armsden Architects

Two Faced House is a renovation project completed by Butler Armsden Architects in San Francisco. Project description: Friends and family encouraged our clients to trade...

Hanoi Minimalist Apartment / Kây Architecture JSC

Recently completed by the Vietnamese studio Kây Architecture JSC, this Hanoi minimalist apartment was designed in a modern style, open space and maximum usability of the...

Prazeres Apartment Building Reconstruction in Lisbon / Aurora Arquitectos

The challenge would then be to combine the overall design of the apartments simultaneously with the desire to have a garden and a view in his home. The private connection between the two floors is made by elevator, while the stairs are shared with the occupants of the middle floors.

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House

High open spaces add drama to an otherwise normal suburban setting. The large cantilevered roof protects full height doors from wind, sun and rain, and a clerestory lights the interior. The double height living spaces are served by two levels of private bedrooms and bathrooms beyond. This city house is dramatic yet humble, solid and light, different and fun.

Shadow Cottage Daylesford is a Wood Story in Contrast to a Discrete Industrial Aesthetic

Shadow Cottage Daylesford responds to the landscape and climate context in which it is sited. Living areas are orientated to north and to the west as the house drops away to capture views of the towering eucalypts in the nature reserve.