PhotographerAudrey Hall PhotographyContemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion

Architects: CLB Architects
Project: Contemporary Mountain Home
Architect in Charge: Eric Logan
Location: Wilson, Wyoming, United States
Area: 4500.0 ft2
Photography: Audrey Hall
Text by CLB Architects

From the architects: This 4,500-square-foot residence is located near Jackson Hole, Wyoming in a neighborhood with flat, open, grassy sites with expansive views of Glory Peak and the Teton Mountain Range. Taking advantage of adjacency to 120-acres of open space to the south and the dramatic mountains to the west and north, the house is site responsive with simple and modest forms that blend with the landscape.

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 1

The clients, a family of four, part-time residents from New York City, wanted a contemporary house, but not urban contemporary – a mountain home, but not a log cabin. They desired generous spaces while maintaining an intimate feel. The team responded by creating a functional and efficient living environment that is broken into two zones to maximize both family interaction and personal privacy, and to encourage flow to the outdoors. A glass-walled, covered “bridge” connects the public and private areas of the home. The two wings embrace a south-facing courtyard. In addition a west-facing terrace captures panoramic view of the Tetons and provides access to the pond.

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 2

Inside a simple, yet refined materials palette is resolved in wood, steel, stone and glass. The kitchen anchors the public space with a wood-burning pizza oven, wrapped in steel panels. At all elevations, floor to ceiling window openings establish a connection to the outdoors. Teak creates a sophisticated master bathroom that is modern without being sterile. The main staircase is clad in white oak resulting in a sculptural element without being visually overcomplicated.

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 3

Outside, deep overhangs with a thin profile protect the building from harsh weather. The exterior of this contemporary mountain home is clad in cedar siding, which dissolves into screens to create pattern and depth at the building entry points. Bonderized steel panels are used to articulate additions and subtractions to the building form.

Contemporary Mountain Home in Wyoming

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 4

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 4

Contemporary Mountain Home in Wyoming 1

Contemporary Mountain Home in Wyoming 2

Contemporary Mountain Home in Wyoming 3

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 5

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 6

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 8

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 9

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 10

Contemporary Mountain Home in Wyoming 4

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 11

Contemporary Mountain Home in Wyoming 5

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion 12

Contemporary Mountain Home in Wyoming 6

Contemporary Mountain Home in Wyoming 7

Contemporary Mountain Home in Wyoming 8

Fletchers Mill House by Richard Williams Architects

Fletchers Mill House is a new residence and guest house located on a knoll overlooking a meadow that slopes gently down to the Thornton River. The compound formed by the two structures is the terminus of a long and level plateau flanked by woods, and of a new entry drive.

Harry’s Fine Foods – A New Life for an Old Bodega in Seattle

Harry’s Fine Foods, sharing the name of the corner market that stood there for years, opened over the weekend in a full rebuild of the old store. Plenty of the past remains. The plan is to open with a breakfast, brunch, and lunch focus before eventually expanding into the dinner and nighttime bar business.

38 sqm Apartment Renovated in Sao Paulo, Brazil

The project is a renovation for a 38 sqm apartment in a newly built building in Sao Paulo, Brazil. Because it was a limited space, the tall furniture had to be concentrated. It was decided to join all the items that could generate visual barriers in blocks and lean them against the few walls of the single dormitory apartment

Courtyard City Hall by Atelier Starzak Strebicki

Atelier Starzak Strebicki has recently completed Courtyard City Hall, a public space in Poznań, Poland. From the architect: Green oasis, street café, community centre, public...

Ex-House: Away from the City Noise, by GarcíaGermán Arquitectos

The Ex-House project, carried out by GarcíaGermán Arquitectos has proposed and succeds to provide a feeling of silence and isolation, of seclusion, away from...

Related Articles