Residential ArchitectureHousesA Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery

Architects: PKdM Arkitektar
Project: Concrete Vacation Home
Location: Árborg, Iceland
Photography: Rafael Pinho, Helge Garke
Text by PKdM Arkitektar

This concrete vacation house is located on the banks of the river Hvítá, a two-hour drive east from Reykjavik. The site is a moss-covered hilly area with views over a quiet bend in the glacial river in the spring; the river floats icebergs from the glacier through the nearby bend in the river, toward the sea some 100 kilometers away. One approaches the house from the top of a hill.

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 1

The building is organized as a sequence of events, from parking through walking between the garage and bedroom spaces, into the living space and out into the country-side. The intention of the plan was to grab the mossy hill of the surrounding countryside and bring it into the living space, creating a continuous one-room experience. This enables panoramic views of the river and the distant mountains to the west.

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 2

Living and dining rooms, kitchen, and master bedroom are all arranged in this one continuous room. The children’s and guest room wing is connected by a corridor to the back of the house facing north. The exterior is a broken surface of light grey, fair-faced concrete blended with gravel from the riverbed, which harmonizes with the moss-covered surrounding landscape. Leftover moss from the footprint of the house covers the roof. It was kept aside and regularly nursed during the building process, before being reinstalled on the roof.

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 3

Doors and terraces are clad with teak boards that will gradually weather to match the seasonal moss and mottled concrete surface. Fair-faced concrete walls throughout the entire interior are matched with untreated hardwood on floors and ceilings. Selected stones from the nearby riverbed cover the bottom of the infinity pool, projecting out in front of the terrace and serving as a railing which otherwise would have uninterrupted the view of the river. The house as cast in concrete with a roof of steel construction, insulated on the outside and heated with underfloor heating from specially-drilled geothermal sources inside the plot limits.

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 4

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 5

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 6

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 7

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 8

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 9

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 10

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 22

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 23

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 11

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 12

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 13

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 14

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 15

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 16

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 17

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 18

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 19

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery 20

Subscribe to our newsletter

Passiv TreeHaus / Park City Design+Build

The Passiv TreeHaus is a site driven, highly responsive design + build project. Reacting to the steeply wooded site, the house is arranged in a series of cubic geometries that imbed themselves into the thermal comfort of the hillside

Washington Park Residence / Conard Romano Architects

This Washington Park Residence sits on a bluff with easterly views of Lake Washington and the Cascades beyond. This modern masterpiece was designed by Conard...

Watson House Annexe by Ström Architects

This wooden-clad annexe, completed September 2017, replaced a dated structure in the grounds of a house that Magnus Strom had worked on at his previous practice. The main house was completed back in 2010, and the owner approached Strom Architects in 2015 to replace the existing annexe on site.

Toy Loft in Los Angeles / CHA:COL

Architects: CHA:COL Project: Toy Loft Location: Los Angeles, CA, USA Photography: Edward Duarte The clients are a husband and wife, both visual artists. One is a creative director...

Easy and Minimalist Living Style: White House by AD Architecture

This white house is located in a community that is far away from the downtown and rural area. Here we can see a large farmland and a branch of Han River outside the window. In terms of design, our philosophy is to create a minimalist white house with the simplicity and purity of black, white and gray,...

Recommended Stories