Container House in West Vancouver / McLeod Bovell Modern Houses

- Advertisement -

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses

Architects: Mcleod Bovell Modern Houses
Project: Container House
Designers: Matthew Mcleod, Lisa Bovell
Contractor JBR Construction
Location: West Vancouver, Canada
Area 312.0 m2
Year 2017
Photographer: Ema Peter

The Container House is a commission for a couple with three grown children who requested a compact and simplified living arrangement with an eye to retirement. They sought spaces that offered the ease of an apartment with the addition of inviting and sizeable covered outdoor areas. Moving from a family house that was situated on a flat, heavily treed lot to a steeply sloping mountain-side property created the opportunity for a bright and open house, perched high above the ground.

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 1

Although planning guidelines would have allowed for a slightly larger house on three floors it was decided that a scheme with only two storeys, though smaller in size overall, would create a house with more generous interior volumes and greater architectural possibility. All of the elements essential for daily living are located at the upper floor including the master bedroom, while secondary bedrooms, an office and recreation room are located at the lower floor. This strategy minimizes vertical travel within the house by eliminating one flight of stairs. Placing the garage at a split level between the two floors means distances from the car are less than a full storey. The impression is of a series of spaces which are expansive yet intimately connected horizontally and vertically.

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 2

The structure of the upper floor takes the form of an L-shape with the master bedroom wing cantilevered high above the roofs of neighbouring houses. This hovering volume projects deeply into the rear yard providing privacy to the west and solar protection for the swimming pool that, with it’s dark tile finish, mirrors the cantilevered container above it.

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 3

Given the site’s limited width, rooms are stacked behind one another. The living room is positioned behind and slightly above the dining room to allow it to view over and past furniture in front. In good weather, when the wall of doors are open, a large covered deck significantly extends the living area of the Container house. A window monitor and sloped roof offer high glimpses of mountains and north light which balances the primary Southeastern views.

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 4

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 5

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 6

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 7

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 8

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 9

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 10

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 11

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 12

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 13

Container House in West Vancouver, McLeod Bovell Modern Houses 14

- Advertisement -

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis

Originally built in 1978, the Atrium Townhome required significant renovations. In the end, the decision was made to gut the house and largely start over. The clients, a young family, wanted updated modern finishes, unique design features, and an open convivial layout

Game of colors that bring joy and dynamism – contemporary villa in La Baule

These attractive interiors belong to a beautiful villa located in La Baule in the southern Brittany, France. On a background dominated by darker and...

This Guest Pavilion is a Cuboid Placed in the Middle of the Forest

The assignment consisted in the construction of a guest pavilion as an extension of the main house. Our first thought was to create a shape clear and simple, a cuboid placed in the middle of the forest, changing as less as possible the surrounding characteristics, as if it had always been there.

Piano Shelf – creativity and ingenuity by Sebastian Errazuriz

  The Piano Shelf, as the name suggests, is a structure made of rows of wooden keys, like the keys of the piano, that can...

Stirrup House, Idaho / Olson Kundig

This 6,500-square-foot home, which sits on a quiet cul-de-sac in Ketchum, Idaho between Bald Mountain and Dollar Mountain, was designed around the client’s collection of contemporary art alongside commanding mountain views.

Spectacular roof–terrace for London College of Fashion

London College of Fashion can be proud of its spectacular roof–terrace, dynamic and colorful, designed by Studio Weave. In order to symbolize the fabrics...

Westmere House by Stevens Lawson Architects

It is envisaged that the Westmere House will play host to meditation retreats and spiritual workshops. This is also a healthy house specifically designed to minimise toxins and electromagnetic radiation.

Šmartno Timeshare Kindergarten – Spaces Combined into one Learning Landscape

Arhitektura Jure Kotnik recently have completed Šmartno Timeshare Kindergarten in the City of Slovenj Gradec, Slovenia. Description by Arhitektura Jure Kotnik: The Šmartno Timeshare Kindergarten was designed...

The Mill House – Swedish Guest House and Sauna

The Mill House is an old farm property transformed by Wingårdh Arkitektkontor in a family vacation home. Project description: This house is a manifestation of...

House Between the Pine Forest / Fran Silvestre Arquitectos

" House Between the Pine Forest " is a single-family residence designed by by Spanish studio Fran Silvestre Arquitectos. Twenty-one plateaus and seven volumes...

Red Beach House by LTD Architectural Design Studio

Red Beach House is a project completed by New Zealand studio LTD Architectural Design. This existing house was altered and re-clad in order to modernise...