Dragonfly Vacation House, Montana by Olson Kundig

Dragonfly Vacation House by Olson Kundig

Project: Dragonfly Vacation House
Architects: Olson Kundig
Design Team: Gizmo Design, Tom Kundig, Justin Helmbrecht, Debbie Kennedy, Laina Navarro, Brianna Schoeneman, Irina Bokova, Phil Turner
Contractor: Bear Mountain Builders
Landscape: White Cloud Design
Collaborator: O- Lighting, lighting design, Kb Architectural Services, Phil Turner, Gizmo Design, Acutech, Gizmo Fabrication
Location: Whitefish, Montana, United States
Area: 6500 ft²
Year: 2016
Photographs: Nic Lehoux
Text by Olson Kundig

At its heart, this vacation house is about creating a place where a young family can gather away from the city to enjoy the outdoors and build a legacy of memories. Located on the ecotone, or border, between a Ponderosa pine forest and lake, the home is a framework for the family to experience nature. The Dragonfly Vacation house emphasizes the crossing point between these two ecological zones – a distinct yet subtle marker of the family’s presence and legacy.

Dragonfly Vacation House by Olson Kundig

The home’s materiality helps it fold into the landscape. Exterior siding of reclaimed barnwood will silver as it weathers, weaving the home into the forest. The barnwood continues inside to the entryway and kitchen. The center of the home in plan and function is the open-plan living and dining area, which has extensive glazing with double-height guillotine window walls on either side. From afar, this transparency allows for views through the home to the lake beyond. When both window walls are open, the effect is of a single plinth floating above the forest floor.

Dragonfly Vacation House by Olson Kundig

lower level plan

Native plantings grow up to the home’s edges, and a screened porch on the south end opens to a covered deck. These varying degrees of enclosure allow the family to engage with nature during all seasons.

Dragonfly Vacation House by Olson Kundig

The home’s program emphasizes a connection to nature from every room. The master bedroom is on the upper level amongst the tree canopy, with glazing on three sides allowing for unobstructed lake views.

Dragonfly Vacation House by Olson Kundig

main level plan

Two auxiliary structures with planted roofs nestle into the meadow fronting the home’s entrance. The smaller of these two structures is a playroom, with large doors on both sides that open the space to the outdoors. A home base for their many outdoor recreation activities, the larger structure contains storage space for outdoor equipment.

Dragonfly Vacation House by Olson KundigA longtime vacation spot for the family, who camped there before their home was built, the home was designed to maintain a sense of natural discovery the family enjoyed when spending time on the land.

Dragonfly Vacation House by Olson Kundig

upper level plan

The site plan is organized around a path leading through the forest and down to the lake. From the driveway, a gravel path leads across a meadow to the home’s entrance, then winds around the house and down the hill to the lake. Along the way, a constellation of outdoor spaces including covered decks, a fire pit and a hot pool nestled into the hillside chart a path of discovery from house to lake.

living area, fireplace, Olson Kundig

Dragonfly Vacation House by Olson Kundig

dining area, Olson Kundig

section

staircase, Olson Kundig

Dragonfly Vacation House by Olson Kundig

bathroom, Olson Kundig

Dragonfly Vacation House by Olson Kundig

Dragonfly Vacation House by Olson Kundig

Dragonfly Vacation House by Olson Kundig

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Open Form Companionship by Hao Design

Open Form Companionship by Hao Design

The designer seeks to make a blank canvas from the spacious multi-layer space, and add a little bit of colorful pigment that is easy to mix to match to every room so that the little master ...
home office, Dominic McKenzie Architects

Tower House / Dominic McKenzie Architects

Tower House is a Grade II listed house in Barnsbury, Islington that has been renovated and extended by Dominic McKenzie Architects. The original house was constructed in the 1830s and had previously been extended to the rear in the 1980s.
Cable Mills River Houses by Merge Architects

Cable Mills River Houses by Merge Architects

The Cable Mills River Houses are a series of 14 homes along a scenic river’s edge in Williamstown, MA. This is a rare opportunity for our practice to work on rural housing at a mid-density scale.
Model Duplex at Yanlord Marina Center by T.K. Chu Design

Model Duplex at Yanlord Marina Center by T.K. Chu Design

Zhuhai Yanlord Marina Center is located directly on the Zhuhai coastline providing a breathtaking ocean view of Macau and the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge. The ocean serves as the main axis upon which the Center’s external architectural curve laps like a wave, ...

Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River

The Residence Le Nid is located on a shared private drive; accordingly, the more opaque secondary volumes by the roadside are oriented to protect the privacy of the living spaces, which face breathtaking views of the majestic landscape.

More Articles Like This