Residential ArchitectureHousesThis Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (1)

Project: Pole Pass Retreat / Waterfront Retreat
Location: San Juan Islands, Washington
Design Principal: Tom Kundig / Olson Kundig
Project Manager: Mark Olthoff
Project Architect: Christopher Gerrick
Interior Designer: Charlie Hellstern
Staff: Megan Quinn Jordan Leppert
Photographs: Benjamin Benschneider

Pole Pass Retreat is an intimate waterfront retreat designed by Seattle-based Olson Kundig Studio.

Description by Olson Kundig: Nestled into a dense, wooded shoreline site, this intimate retreat serves as a gathering space for friends and family throughout the year, but takes particular advantage of the temperate Pacific Northwest summers. This waterfront house is situated to hug the dense woods while directing views out over the meadow and nearby harbor to the Salish Sea and the San Juan Islands archipelago, which separates Washington State from Canada.

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (19)

The house blends into its surroundings through its horizontal proportions. The slightly charred cedar siding is done with a technique called shou-sugi-ban, a traditional Japanese method. It naturally preserves the wood, making the cedar less of a target for insects, rot, and fire. It gives it a very dark, slightly silvery color that changes over time.

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (20)

We made the space as flexible as possible to allow for numerous potential uses in all four seasons. In the warmer months, you can completely open up the pavilion window walls (using a walk-along hand wheel, meaning, you walk as you turn it) to accommodate a big crowd and to dissolve the line between building and site to create an expansive indoor/outdoor living space with spectacular views. Interior and exterior become one and the same—embodied, for instance, in that cantilevered kitchen counter that extends out onto the deck.

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (16)

A hand-cranked wheel connected to a set of gears and chains, like those of a bicycle, allow the nine-foot-tall glass walls—the largest of which is 20 feet long—to move effortlessly. When open, the window walls unite the living and kitchen areas with the expansive deck whose size nearly equals that of the building footprint.

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (18)

The one bedroom reflects the theme of flexibility in that the Murphy bed can pop out and, for example, the kids can have a sleepover. It’s also a place to escape to. Viewed from the bedroom, the green roof is a little “meadow” that affords a great degree of privacy from the public spaces below. The hard exterior shell of steel and charred siding is juxtaposed with a soft interior palette of pine with wood rafters exposed throughout the space.

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (17)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (15)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (14)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (13)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (12)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (4)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (11)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (10)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (7)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (5)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (8)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (9)

 

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (6)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (3)

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods (2)

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

L-shaped House Composed of Wooden Boxes / B.L.U.E. Architecture

This L-shaped house was designed by B.L.U.E. Architecture for a family of six people. The house is located in Beijing, China. Project description: Located in...

Old Coach House Transformed into a Spectacular Home / House of Rolf

Near the historic centre of Utrecht stands an old coach house. Long ago built in the backyard of a nice big building at the...

A Swim School and Four Duplex Apartments by Soler Orozco Arquitectos

Located in the south of Mexico City, this discreet building is on a plot measuring 10 meters across and 40 meters deep and houses a swim school and four duplex apartments with underground parking for 16 cars.

An Existing 1950s Suburban House in Sydney Gets an Elegant Refresh

The project was to refurbish an existing 1950s suburban house in Sydney’s Eastern Suburbs for a young family of 5 who are great art lovers and deeply creative people. They wanted to ‘fix’ the dark, disconnected parts of the south facing house and create a home that embodied their unique character.

Jieyang Minimalist Residence with New Soul: Less is More

With a signature style of minimalism both in design and life, Huang Jiexin, the designer, perfectly shows the aesthetics of “less is more” in his own minimalist residence.

Recommended Stories