Residential ArchitectureHousesCasa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

Project: Casa Sonastério
Architects: Joao Diniz Arquitetura
Collaborators: José Luis Baccarini, Laura Galli, Jessica Neves
Location: Morro do Chapeu, Brazil
Area: 685.0 ft2
Year 2017
Photo credits: Jomar Bragança

Casa SONASTÉRIO is a project of hybrid features combining a complete audio recording studio with a hosting structure offered to users in case of need for more relaxed and extended work.

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

The overall context in which the building is located presents contrasts, including beautiful mountain geography surrounding the city of Belo Horizonte, Brazil, middle-class residential condominiums with sports clubs and golf courses, commercial centers among residential neighborhoods and mining areas.

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

The specific landscape where the project is located suggests a panoramic exploration of the inspiring view, as well as a challenge through the strongly descending topography from the access road.

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

The project is born from the dialogue between the architectural intentions and the demands of a perfect space for the acoustic installation of the recording studio, so the proportions for the ideal volume for sound performance were defined previously.

concrete house, Brazil / João Diniz Arquitetura

The concrete structure emerges as a compact block suitable for acoustic demands, including the performance area and the recording room. The building seems to float over the ground proposing an almost mineral integration with the surroundings.

dining room / João Diniz Arquitetura

The access level (1) frames the landscape through the carport that joins the foyer close to the panoramic staircase and elevator. Below, with a ceiling height of 4.50m is the space for the recording studio and its support areas, the and the integrated living, dining areas and balcony. On the lower level (3) are the lodging areas, with private living room and two suites. A horizontal expansion of the building is planned, so it can grow into two modules of 5.0m annexing new accommodation and living areas.

interior design / João Diniz Arquitetura

The integration between geography, sound, architecture and creative conviviality has generated in Sonastério the production of phonograms that has become part of the Brazilian musical culture, important names such as Milton Nascimento, Gal Costa, Joao Bosco, Lô Borges, Nei Matogrosso, Skank, Seu Jorge, Criolo and others have been there recording songs and memories for world’s culture.

terrace / João Diniz Arquitetura

staircase / João Diniz Arquitetura

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

bedroom / João Diniz Arquitetura

bedroom / João Diniz Arquitetura

terrace / João Diniz Arquitetura

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

Subscribe to our newsletter

Ripple House, Melbourne / FMD Architects

The Ripple House is a series of unfurling spaces defined by subtle shifts in the site and light. Discreetly positioned behind a single-fronted Victorian façade, the addition reinvents the previously disconnected floorplan, creating a highly adaptable family home connected to its garden.

45-sqm Roof Storage Space Converted into a Living Space

The goal of this project was to transform an existing storage on the roof of a residential apartment to a livable place. Considering the fact that existing space was very limited, design team initial concept was to incorporate all the residential required spaces in such a small space.

Southeastern Rail Workspace in London by Oktra

Approaching a lease expiry, Southeastern Rail appointed Oktra to give their workplace an update that considered form and function. Their teams needed a single floorplate for improved connectivity and communication between departments, and a workspace that reflected the company’s brand.

Houses in the Pine Forest / PK Arquitetos

Set of villas located next to a pine forest. The volumes develop perpendicularly to the road, facing south. They land along the natural slope of the land, the garage, with only one floor, finishes the volumetry.

Cedar Cottage for Ski Weekends / Paul Bernier Architecte

A mountain cedar cottage for ski weekends, for a family with 2 children. The project simply draws itself through the landscape as a black stroke hurtling down the slope. This axis, heavily marked by the shape of the house, points towards the south as well as Mount Sutton ...

Recommended Stories