EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building

Architects: Dekleva Gregorič Arhitekti
Project: EK Bistro
Project Team: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič,
Martina Marčan, Silvia Susanna
Location: Ljubljana, Slovenia
Area: 74 m2
Year 2017
Photographs: Flavio Coddou Photography

Description by architect: The empty and forgotten semi-basement space in the 19th century Ljubljana corner building, which faces the riverside and a rarely frequented stairs-street, housed diverse ventures in the past, from a local butcher shop to a wholesale wine store. Instead of a dull list of technical requirements, we received our brief one Saturday morning in the form of a full course brunch, where the chef laid out the whole menu to be served in the future bistro. This delicious introduction helped us understand the identity of the food, the importance of its preparation and the complexity of the brunch ritual.

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building 1

Whilst discussing the food and the ingredients used, from eggs benedict to shakshuka, we conceptualised the project in relation to the menu. The food wasn’t concealing the ingredients, but rather disclosed them openly, so we unveiled the space in a similarly candid way: by stripping down the walls and ceiling, we unveiled the space’s history from underneath decades of plaster. The naked walls revealed memories from times past, with a mixed construction of brick and stone and brick vaults typical for ground floors in 19th century town structures. The light fixtures are similarly pared back, with nothing but bare bulbs attached to copper wiring, which runs against the ceiling and wall, then disappears in the gap between wooden floor and brick wall.

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building 2

Custom designed white marble tables reference the traditional French bistro table in the form of a square slab supported by a wireframe of black steel bars. Their small size and shape allow for various arrangements of the seating layout, adapting to individuals, couples or private group setups. The thin black structures are also featured on the food showcase wall in the form of a spatial structure, supporting custom made terracotta bowls and flat plates that redefine generic shelves. Corten steel was used as the systemic addition to the rediscovered brick walls. It frames all the irregularities in the wall openings from the entrance door to the window openings while fully enclosing the lavatories with custom-made partition walls.

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building 3

The tactile experience of exposed materials adds to and enhances the visitors’ enjoyment of the carefully prepared food in what is already an enjoyable experience – having brunch with friends on a sunny Saturday morning in EK Bistro. Bon Appétit!

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building 4

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building 5

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building 6

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building 7

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building 8

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building 9

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building 10

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building 11

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Federal-Style Townhouse in Manhattan Gets Inspiring Renovation

This Federal-style townhouse, once located in the historical Washington Street Market active from the 1770s to 1960s, was used for most of its life as an egg and poultry distributor.

Elliott Ripper House Combines Modern Features with Warm, Rustic Touches

The Elliott Ripper House project presents an appropriately simple and direct extrusion of an existing archetypal form within a sustainably modest footprint. Treated pine rusticated weatherboards extrapolate the existing material and finish found at the front of the house

Vagabonds Wines – London Wine Tasting Bar by Finch Interiors

Designed by Finch Interiors, Vagabonds Wines is a genuine 'enoteca' that offers visitors or tourists the possibility to taste wines at a reasonable fee...

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods

Pole Pass Retreat is an intimate waterfront retreat designed by Seattle-based Olson Kundig Studio. Description by Olson Kundig: Nestled into a dense, wooded shoreline site,...

St Andrews Beach Villa / Woods Bagot

Retrospective and contemporary, St Andrews Beach Villa demonstrates the enduring potential of architecture and its ability to respond to climatic and natural sand dune diversity. After 20 years of incremental and major additions, various manipulations and with a weather-worn patina ...

Casa Almudena in Tarragona, Spain by Jesús Perales Arquitecte

Almudena and Jordi asked us to design a ground floor house, for them and their two children to live in. They have many hobbies, such as music, arts and crafts and cooking. They always look forward to spending time together as a family.