Organic Architecture that Look like a Giant Sculpture: Cella Bar

Organic Architecture that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (1) (Custom)

FCC Arquitectura in collaboration with the Paulo Lobo designers have designed the Cella Bar,  located in Lugar da Barca, Madalena, Azores. Cella Bar has an organic architecture, atypical, inspired by the natural environment around the site.

Description by FCC Arquitectura: The building is the result of a regenerative transformation and expansion of a small pre-existing structure that had been abandoned for many years. The walls, roof and door frames have been restored, preserving the essential features of the original construction. The interiors were redesigned, shaped to their new roles (e.g. restaurant), and made compatible with current legal requirements.

Organic Architecture that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (12)

The new volume is a contemporary creation, exposed to a completely different language. It is an organic, dynamic construction that contrasts with the orthogonal, classical language of the building where it is embedded. The design is defined by great plasticity, both in terms of forms and materials, and is markedly inspired by the natural environment around the site.

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (14)

Several features of that environment are present in the architecture of the building, including the outline of the island, rocks, whales and wine casks. The new volume acts like a giant sculpture, tailored for its location.

Architects: FCC Arquitectura
Interior Designers: Paulo Lobo
Area: 322.0 sqm
Photographs: Fernando Guerra  – FG+SG

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (15)

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (9)

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (16)

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (8)

Organic Architecture that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (5)

Organic Architecture that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (4)

Organic Architecture that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (11)

Organic Architecture that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (6)

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (6)

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (5)

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (4)

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (11) (Custom)

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (11)

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (10)

Organic Architecture that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (7)

Organic Architecture that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (8)

Organic Architecture that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (9)

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (13)

Dynamic Construction that Look like a Giant Sculpture Cella Bar (12)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Concrete White House In Brazil Overlooks The City From Above

This concrete white house allowed certain flexibility in the project because it had clients that are entering a new phase in life, with a different focus then families that are just starting. With their children already grown up, their priorities are meeting with friends and pleasures in life that many search just after a mature age.

De La Canardiere Residence / Atelier BOOM-TOWN

The De La Canardière residence was designed to enable a sister and brother to meet as a family on special occasions and to unwind in contact with nature. This project sprouted along the shores of a lake up in the Laurentians in a wooded area with a significantly consistent slope.

Modern Benches Home in Salt Lake City by Imbue Design

In the Olympus Cove neighborhood of Salt Lake City one runs into a dilemma... one that an architect loves to have: to the east towers the majestic Mount Olympus adorned with shrub oak and mountain mahogany ...

44 sqm Apartment Refurbished in Tel Aviv by XS Studio for Compact Design

In this 44 sqm apartment, the choice of black veneer proves the strong effect a dark color has on a small space. The apartment, located in a beautiful preserved building with high ceilings in the center of Tel Aviv was designed for a couple of successful career men and their dog.

Beautiful Tiny Concrete House with a Minimalist Architecture

This beautiful tiny concrete house is the perfect escape, enjoy the private beach, private pool and vegetation. Casa Tiny is located in Puerto Escondido,...

Goulburn Valley House by Rob Kennon Architects

Designed by Rob Kennon Architects, Goulburn Valley House won the 2016 AIA Victorian Architecture Residential Commendation Awards. Project description: Set on the outskirts of a...