Woollahra Residence, New Family House by Tzannes Associates

Woollahra Residence - new family house by Tzannes Associates (1)

Project: Woollahra Residence
Architects: Tzannes
Construction: Paul King
Landscape design: William Dangar
Location: Woollahra, Sydney, Australia
Photo Credits: Michael Nicholson
Text by Tzannes

Tzannes Associates has designed a new family house, Woollahra Residence, situated in a suburb of Sydney, Australia.

Set on an irregular site with unique site constraints, this new residence is a relaxed and informal family home that embraces its lush garden surrounds. The house is composed of two intersecting volumes arranged to make best use of the sites orientation and outlook. Entry is via a wide loggia space which overlooks the garden and spills into the living areas. Bedrooms are accommodated on the second storey gaining access to district views to the North-East. The master suite is surrounded on three sides by sliding windows and shutters that retract completely to open the room completely to the view and the surrounding trees. 

New family house by Tzannes Associates, Sydney

To maximise access to northern light, the home hugs the bent southern boundary and is divided into two distinct wings. The kitchen acts as fulcrum to form the two wings between formal and informal areas each with special outdoor landscaped areas. The interior of Woollahra Residence is enriched by the interplay of spatial and functional characteristics of the entertaining or public space/room, a large double height space with fireplace, dining and seating areas, and the more intimate private rooms for family use including a family room, bedrooms upstairs and a study/nanny’s room or grandmother’s apartment with its own bathroom.

Woollahra Residence - family house by Tzannes Associates, Sydney, Australia

The character of a house in a garden is immediately apparent through its soft presentation to the street with the only built structures being the entry gate and garage. The gardens extend to the footpath edge with the boundary fence absorbed by planting maintaining privacy from the public domain.

Woollahra Residence - new family house by Tzannes Associates in Sydney

Woollahra Residence - new family house

bedroom, family house in Sydney

Woollahra House - new family homeby Tzannes Associates in Sydney, Australia

kitchen, family house by Tzannes Associates

Woollahra House - new contemporary house by Tzannes Associates

contemporary house by Tzannes Associates, Sydney

Woollahra Residence - new family house by Tzannes Associates (5)

plan

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Essex Mews, MW Architects 14

Essex Mews Designed Like a 21st Century Alternative to the Classic Victorian Terrace

Essex Mews is a RIBA London Regional Award winning project that was constructed on a former back land site, which was characterised by detached and semi-detached Victorian houses.
Color Blocking House in Kiev by Yuriy Zimenko

Color Blocking House in Kiev by Yuriy Zimenko

Often interiors are created based on a certain palette. Yuri Zimenko in this case went the opposite way. Each room has its own specific color, and the atmosphere in it is built on a subtle game of shades and nuances. For example, the bedroom is delighted with a noble purple.
Uplands Road House, London / Mulroy Architects

Uplands Road House, London / Mulroy Architects

This refurbishment and extension maximised the potential of this existing Victorian terrace home. Moving from a heavily compartmentalised layout to a new open plan arrangement has increased functionality and brought light into the center of the Uplands Road House.
Modern Summerhouse Near Sao Paulo by Studio Arthur Casas

Modern Summerhouse Near Sao Paulo by Studio Arthur Casas

This modern summerhouse near São Paulo was built for a couple with three grown-up daughters. It had to conciliate the dichotomy between framing astonishing views to a golf course and woods towards the dark south and seeking abundant light on the street side, towards north.
Woollahra House by Porebski Architects 3

Woollahra House by Porebski Architects

Located within Woollahra Council’s Heritage Conservation Area, this residence is perched upon a 5m heritage sandstone wall that forms part of a large bushland setting. The Woollahra house has been designed as a structure that belongs to the park with its strong concrete block corner buttresses rising up from the existing sandstone base.

More Articles Like This