Eco Houses / Rebelo de Andrade Architecture & Design

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design

Project: Eco Houses
Architects: Rebelo de Andrade Architecture & Design
Project Team: LuÍs Rebelo de Andrade, Diogo Aguiar, Raquel Jorge, Pedro Baptista Dias, Madalena Rebelo de Andrade
Location: Vila Pouca de Aguiar, Portugal
Area: 55 m2
Photography: FG + SG – Fotografia de Arquitectura
Awards: AIMMP – Prémio Nacional de Arquitectura em Madeira

The Eco Houses grew from a double conceptual root. On the one hand, ensuring the profitability of Pedras Salgadas Park as a tourist hotel project made the option between rehabilitating the existing hotel or building a new one a project that was as slow as it was costly. On the other hand, the organicity of the park itself actually suggests implementing these bungalows, which are small in comparison with a conventional hotel and much easier to conceal in the existing tree cover.

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 1

The main characteristic is their modular nature. This fundamental detail continuously transforms the experience of those who lodge there. Any of the houses – consisting of a hall, bathroom, sitting room and bedroom – allows for multiple layouts, so that it was possible to implement them without having to cut down any of the existing trees. Indeed, each house is set among a specific stand of trees and integrated in the ecosystem without disturbing it. In the last resort, these houses blend into and are confused with the trees. They want to be trees.

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 2

Although not far from each other – an option that arose from the need to establish a safe environment for the guests – the versatile nature of the structure offers a relation between public and private space with balance and propriety. Each module and its deck is positioned so as to preserve the privacy of its occupants. Covered in slate roofs, the sensation one retains is that they are as old and organic as the park itself.

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 11

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 3

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 4

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 5

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 6

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 7

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 8

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 9Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 10

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 12

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 13

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 14

Eco Houses , Rebelo de Andrade Architecture & Design 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Central London Apartment by Rene Dekker Design

This Central London Apartment was completed in 2015 by René Dekker Design. This 4,000 square foot apartment was a prestigious two year project for the...

Another Venice – Internal Renovation of Historic Building in Venice

The latest project by Andrea Marcante and Adelaide Testa is in the most decorated city in the world, where an extraordinary architectural past struggles to absorb contemporary developments: a project for the renovation of a 19th-century building facing a small canal in Sestiere San Marco.

Single Family Summer Getaway in Nova Scotia

Rabbit Snare Gorge is a single family summer getaway set in the rugged terrain of Inverness, on the coast of rural Cape Breton, Nova Scotia. The form is generated by the vertical transformation of the traditional gable, a way to get above the trees and view the landscape.

Redesign of Office Spaces – DHL Supply Chain Jažlovice

The concept for the DHL Supply Chain offices was created through a unique cooperation between the client and the architectural studio VONT.

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home

Raw concrete, brick, timber, metal and light formed the underlying material pallet from our clients brief. Through a series of structural alterations this Victorian property was extended and opened out to form an elegant and light filled space enhanced by exposing and expressing the construction materials that are usually hidden or covered.

Retro House with Wooden Interior that Gives Freshness

This retro house with wooden interior is located in Andorra La Vella and was recently completed by Coblonal Arquitectura. Coblonal is an architecture and...