Residential ArchitectureHousesForest Knoll Residence by Standard Architecture

Forest Knoll Residence by Standard Architecture

Forest Knoll Residence by Standard Architecture

Project: Forest Knoll Residence
Architects: Standard Architecture
Team: Jeffrey Allsbrook, Silvia Kuhle, Ryan Ripoli, Mohamed Nazmy, Sarah Etaat, Wren Hoffman, Ashley James
Location: Hollywood Hills, California, United States
Size 11,000 sq. ft.
Photo Credits: Mike Kelley, Rial Drones
Text by Standard Architecture

The new 11,000 sq. ft. residence is located on a promontory with sweeping 180-degree views over Los Angeles from downtown to the ocean.

Forest Knoll Residence by Standard Architecture

Inspired by Louis Kahn’s Kimbell Art Museum, the Forest Knoll residence takes the shape of three parallel gabled volumes with stairs between them. Each of these volumes houses different essential spaces and opens up onto an outdoor patio that overlooks the city, reinforcing the connection between home and landscape. The double-height middle volume, which houses an expansive living and dining space, was conceived by the architects as a singular great, big room. The pitch of its ceiling guides the eye toward the expansive glazing at the rear of the house, which opens up to the view over the city, at once providing shelter and inviting the outside in.

living room, Standard Architecture

The entry to the home is located at the opposite end of this volume, and marked by two mature olive trees that flank the travertine pathway that leads to the solid oak front door, a simple move that asks the visitor to slow their pace and consider their surroundings as they enter. A set-back cobblestone motor court adds to the cinematic experience of arrival and allows for a visual connection with the city as one drives up.

Forest Knoll Residence by Standard Architecture

The two lateral volumes of the home are divided into two stories, with white oak accented bedrooms and marble clad bathrooms on the upper story, giving these rooms a sense of comfortable privacy and quiet while allowing the lower story to enjoy unmitigated views to the surrounding landscape. The architects emphasized this essential connection by using light, almost golden wood to clad the inner walls of the middle volume, and travertine floors, which continue to the outside. A subtle nod to the vernacular barn, the white oak paneling guide the eye outward toward the view and give the home a sense of natural, easy coziness. Two oversized board-formed concrete fireplaces accent the living spaces.

Forest Knoll Residence by Standard Architecture

It’s all brought together by simple landscaping, timeless travertine paving, that culminates in an infinity pool that gives the feeling of being suspended in the sky, high above the city, yet still in the comfort of home.

Forest Knoll Residence by Standard Architecture

Forest Knoll Residence by Standard Architecture

fireplace, interiors, Standard Architecture

kitchen, Standard Architecture

Forest Knoll Residence by Standard Architecture

bedroom, Standard Architecture

bedroom, Standard Architecture

bathroom, Standard Architecture

home office, Standard Architecture

Forest Knoll Residence by Standard Architecture

Forest Knoll Residence by Standard Architecture

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat

Perched on the cliff edge in Plaka, the main town on the island of Milos, this old Greek stone house has been carefully restored to provide a London-based family with an authentically traditional yet practical summer retreat.

Sweet Factory House by Folk Architects

The Sweet Factory House project is an alterations and a second-level addition to a former sweet factory located within inner Melbourne. The upper level pops over the heritage facade to frame an outdoor terrace, master bedroom and adjoining bathroom.

Fully Renovated Holiday Apartment in Barcelona

Project: Holiday Apartment in Barcelona Architects: Margherita Serboli , Colombo and Serboli Architecture (CaSA) Surface: 97m² Status: Completed Location: Barcelona, Spain Built by Alsamasa Photos by Roberto Ruiz Courtesy of Colombo...

Creative Office for Zoom by Anacapa Architecture

The objective of this project was to create a vibrant creative office for international video conferencing experts, Zoom.

Attic Apartment from Gothenburg, Sweden: Interior Light, Freshness and a Wonderful View

Welcome to Gothenburg, Sweden, where the highest part of the city is. In a historic building you will find this 113 square meters attic...

Related Articles