Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

Project: Single-Story Mid-Century House Addition
Architects: Cary Bernstein | Architect
Project Team: Matthew De Mott, Sarah Hirschman, Stephen Zecher
Location: Tiburon, California
Project Area: 1100 sf
Year: 2017
Photography: Cesar Rubio

Awards
Interior Design 2018 Best of Year Honoree
Architectural Record Kitchen + Bath award, 2018

Description by Cary Bernstein Architect: Teaberry is a master suite addition to a simple, single-story mid-century house on a wooded lot overlooking the northern San Francisco Bay. The owners dreamed of a serene, modern retreat immersed in the nature. Architecture, landscape and interior design form a unified narrative about dwelling on this spectacular hillside site.

Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

The addition includes a bridge, porch, bedroom and bath. Site and landscape design includes a 50ft- long retaining wall, concrete and heavy timber landscape stairs, and intimate gardens adjacent to the house.

Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

The floor of the existing house is at grade but the addition is raised up two feet, establishing its own datum. At the house connection, the hill flows under the bridge and out to the bay side. In the middle, the bedroom cantilevers over its foundation creating a shadowed separation between wall and ground. At the end, under the bath, a concrete mechanical room anchors the building to the slope. Minimizing excavation and foundation area provided both cost-savings benefits as well as expressive opportunities.

Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

The new exterior has its own material language but is compatible with the original construction. Saffron MDO panels announce the joint between old and new while unified overhangs and a dark palette maintain massing continuity. Small-scale, cedar siding is a quiet departure from the original wide boards which are aggressively differentiated. Board-formed concrete used for the retaining wall and foundation visually connects landscape and building forms as one idea.

Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

The voluminous interior breaks with the older building’s small rooms and openings. Multi-slide doors and 16ft vanities emphasize the horizon while the limestone-clad fireplace adds a vertical counterpoint. Coffee-stained wood floors and warm gray tile temper the sun. Light is transmitted through clear, translucent and mirrored glass. Porcelain wall tile impressed with linen from tofu production; hand-set ceramic tile with a mottled, reflective glaze; and the grain of book-matched maple add intimate, tactile textures within the minimalist language.

bedroom, Teaberry project, Cary Bernstein Architect

bathroom, Teaberry project, Cary Bernstein Architect

Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

bathroom, Teaberry project, Cary Bernstein Architect

Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

bathroom, Teaberry project, Cary Bernstein Architect

Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

Teaberry project, Cary Bernstein Architect

Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Railway Residence, Montana by Cushing Terrell

Nestled on 4.5 acres in the eastern outskirts of Whitefish, Montana, the Railway residence is located at the nexus of three defining features: the Whitefish Range to the north; Great Northern Mountain, bookended by the Swan Range and Saddleback Mountain to the east

Alphington Townhouses by Green Sheep Collective

These four Alphington townhouses present an innovative approach to the design of medium density housing. Each townhouse has been designed with excellent connections to the outdoors, maximised access to north light, and natural ventilation. Internal spaces allow for flexibility and the varied lifestyles of inhabitants.

Multi-Generational Family Home by Masparti

This multi-generational family home is designed on a plot which offers a view of the opposite forested slope. This view is preserved both for those entering the top end of the street from the forest, as well as for those who live on the opposite side of the street, as the height of the house is rather low.