Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

Project: Los Tilos Residence
Architects: Whipple Russell Architects
Author: Marc Whipple AIA
Project Manager: Andrew Takabayashi
Location: Hollywood Hills, Los Angeles, California
Completion Date: october 2019
Photographer: William Maccollum
Text by Whipple Russell Architects

It is always our ambition for our clients to experience an emotional and sensory reaction upon entering a house of our design. “Ahh” and “Wow” mean we’ve succeeded. Usually this initial response comes when passing through the entry, or looking out to the horizon from inside the central living area, but for this project, located in the Outpost Estates area of the Hollywood Hills, the thrill begins while still in your car. “The property is situated at the end of a cul-de-sac, and we pushed the site out as far as possible on the slope, so the house is well below street level,” Marc Whipple explains. “This allowed us to do an upside-down house; the approach is a curvy elevated driveway that’s pretty steep. As you go down the views just get better and better, the gates open and you are onto the roof of the house, completely surrounded by south-facing “jetliner” views. So the whole experience for the homeowner or a guest, just getting to the house, is very dramatic.”

Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

Each terrace is the roof of the level below it, a modern Californian interpretation of the terraced hillsides which overlook the Mediterranean Sea. Marc explains,“Terracing down the hillside worked well on this property, stacking the floors on top of one another maximizes the glass area and obviously the exposure to the view.” And these views include the iconic Hollywood sign and Downtown Los Angeles. Marc is always mindful of how the people occupying the house can relate and connect. This “living small” concept means that even in a large house people are connected visually; the L-shape of this design along with lots of glass offers views across to the other side of the house, and the terraces provide sightlines to each other as well.

Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

Taking the elevator or stairs down one level from the rooftop parking you reach the kitchen, dining, and living room, which all open out onto a terrace with a bar and dining and fireplace seating. Down another level are two bedrooms/baths, a family room, and owner’s suite, which open onto the pool terrace, featuring entertainment seating and a fireplace. The lower level–also with its own terrace and grass area–holds a home theater, office, wine room, lounge, and gym.

Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

Interiors of Los Tilos Residence reflect a warm contemporary aesthetic with the use of plaster, stone, and wood in chocolate tones. Marc also took advantage of an Italian porcelain tile, which looks like a rich, dark wood, for use inside and out, as it requires much less upkeep. At ¼ inch thick, large format porcelain tiles with smooth, subtle veining are now a high-end material replacing stone for flooring. The kitchen cabinets are by Leicht.

Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

Marc adds, “ Los Tilos Residence is a response to what our unique Hollywood Hills topography provides. Not only hills and vistas, but a chance to be a neighbor to the iconic Hollywood Bowl, to be close to all the action and excitement of urban Hollywood, but then travel down a driveway and enter a secluded and private space.”

Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

dining area, outdoor, Whipple Russell Architects

Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

living area, Whipple Russell Architects

interior design, Whipple Russell Architects

bedroom, Whipple Russell Architects

bathroom, Whipple Russell Architects

Los Tilos Residence, Hollywood Hills by Whipple Russell Architects

Must Read

A Woodwork Enthusiast's Home Designed into a Former Cement Factory

A Woodwork Enthusiast’s Home Designed into a Former Cement Factory

The Woodwork Enthusiast's Home is situated in an abandoned cement factory area, where the owner chose a three-storey building to create a residence. The main structures of the original building, including the cylindrical structure,