Formentera House by Marià Castelló Martínez

Formentera House by Marià Castelló Martínez

Architects: Marià Castelló Martínez
Project: Bosc d’en Pep Ferrer, Formentera House
Location: Formentera de Segura, Spain
Year 2017
Photography: Marià Castelló Martínez

Bosc d’en Pep Ferrer is the traditional toponym of a large plot located next to the beach of Migjorn, on the south coast of the island of Formentera. This territory has a place that unleashes the desire to inhabit an oneiric view, where the horizon is only cut by the beautiful silhouette of the Pi des Català Tower, built in 1763.

Formentera House by Marià Castelló Martínez 1

The Formentera house focuses on the duality between the telluric and the tectonic. The heavy and the light. The earth and the air. The handcrafted and the technological. Compression effort and traction resistance. The rock, which comes to the surface in the chosen place, has been carved as if it were a sculpture, offering a cavity reminiscent of the ‘marès’ stone quarries. A whole space materialized with a single stone. Monolithic. Megalithic. Stereotomic.

Formentera House by Marià Castelló Martínez 2

The intervention offers a house for a family sensitive to the environment, which program is divided into three light modules built in dry construction systems and a cavity made by subtraction of material on the lower floor. This longitudinal disposition gives place to full-empty successions , patios, connecting walkways, transverse views and a place created by time and discovered by surprise: a natural cave in the main access courtyard, which was integrated to the Project during the process of construction.

Formentera House by Marià Castelló Martínez 3

The structure is easily comprehensible and manifests itself in three stratums with ascending levels of precision: the lower floor expresses the obvious absence of containment walls added to the rocky layer, as well as the appearance of a small concrete structure that regulates the upper level of this floor and constitutes the support platform of the ground floor. On the upper floor, as if it were a real-scale scale model, the double-supported set up of the structure becomes evident from the inside, where it has been left seen in most cases. Here a single element (cross-laminated wood panels) cluster several functions: structure, closure and interior finishing.

Formentera House by Marià Castelló Martínez 4

The superior quality of the used materials and their unions has played an important role in the process of creation and realization of the project. Bioconstruction criteria has given preference to natural materials and if possible from the construction place: sculpted rock, crushed gravel from the excavation, capri limestone, pine and fir wood, recycled cotton panels, white macael marble, high permeability silicate peinture, etc. All this has reverted to hygroscopic enclosures which are permeable to water steam and guarantee pleasant and healthy indoor environment, while at the same time require less energy efforts for the proper building functioning.

Formentera House by Marià Castelló Martínez 5

At the environmental level, the design provides passive bioclimatic systems of proven effectiveness in this climate, as well as water self-sufficiency thanks to a large volume rainwater cistern that reuses rainwater.

Formentera House by Marià Castelló Martínez 6

Formentera House by Marià Castelló Martínez 7Formentera House by Marià Castelló Martínez 8

Formentera House by Marià Castelló Martínez 9

Formentera House by Marià Castelló Martínez 10

Formentera House by Marià Castelló Martínez 11

Formentera House by Marià Castelló Martínez 12

Formentera House by Marià Castelló Martínez 13

Formentera House by Marià Castelló Martínez 14

Formentera House by Marià Castelló Martínez 15

Formentera House by Marià Castelló Martínez 16

Formentera House by Marià Castelló Martínez 17

Formentera House by Marià Castelló Martínez 18

Formentera House by Marià Castelló Martínez 19

Formentera House by Marià Castelló Martínez 20

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

Located next to the slopes at Stoneham Resort, La Frangine house is the result of the expansion and conversion of a former ski chalet into a main residence. The architectural part of the project consisted in keeping the existing cottage and to design a second separate building connected to the first one.

Roasting Duck Restaurant of Shangyung Town, Beijing

Roast Duck locates in Shangyung Town. Designed by Wu Wei, it presents an artistic dining space through traditional dining while incorporating material, color and art.