Madreselva House, Spain / David Olmos Arquitectos

Madreselva House / David Olmos Arquitectos

Project: Madreselva House
Architects: David Olmos Arquitectos
Collaborator: María Suárez Suárez
Furniture: Alea Gestión (Vitra)
Location: Salinas, Spain
Year 2020
Photo Credits: Ivo Tavares Studio
Text by David Olmos Arquitectos

Madreselva House is a family residence built on the coastal town of Salinas, Asturias, on a small trapezoid- shaped lot located between two different residential zones, a townhouse complex and a single-family residence.

Madreselva House / David Olmos Arquitectos

The Madreselva House project tries to harmonize these conditioning circumstances by following the property lines on the townhouses on Madreselva Street, and also the clearance that is customary in the case of single-family residences facing the wide-open space of the Deva Park. The response to this is a home with asymmetrical “L” shape, which generates an indoor space with the main living areas being open facing the most adequate direction. The more private pedestrian access is provided through Madreselva Street, in the direction of the downtown area of Salinas, where the beach is located.

Madreselva House / David Olmos Arquitectos

Having a large family in mind, the lower floor has the day areas: home office, living room and kitchen-dining combo, with massive floor-to-ceiling windows. On the upper floor, are four bedrooms, which open up to a “fenêtre lounguer”, that interrupts the volume and breaks the edges of the “L”. This window is topped by an overhang canopy which protects from the sun in the summertime as well as frames the park views.

Madreselva House / David Olmos Arquitectos

The exterior turns the roof into an extension of the façade, using zinc as a unifying material. This makes the volumen “float” on the lower floor ́s white walls in the form of large overhangs. The use of zinc is a reminiscence of the traditional constructions adjacent to the mine of Arnao, which utilized this wrapping material after the installation of the Real Compañía Asturiana de Minas ( Royal Mining Company of Asturias) in 1851, a company that used coal from that mine in the process of producing zinc.

terrace / David Olmos Arquitectos

In contrast to the austerity of the construction materials, the interior space is minimalist and warm, using oak wood as the linking nexus between the various home areas. Authentic wood panelling provides a connection between the entryway and the staircase, which in conjunction with the furniture integrated on the lower floor, creates dual textures with the interior turning white after the first section of the stairs.

kitchen / David Olmos Arquitectos

Madreselva House / David Olmos Arquitectos

living room / David Olmos Arquitectos

Madreselva House / David Olmos Arquitectos

Madreselva House / David Olmos Arquitectos

Madreselva House / David Olmos Arquitectos

bedroom / David Olmos Arquitectos

Madreselva House / David Olmos Arquitectos

bathroom / David Olmos Arquitectos

bedroom / David Olmos Arquitectos

Madreselva House / David Olmos Arquitectos

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Former Artist’s Studio, Chelsea / Rodić Davidson Architects

In later Victorian times, the status of the artist was improving. Chelsea was affordable compared to the West End, but still close. A number of artists’ studios were built and distinct artistic and bohemian communities were established.

Easy and Minimalist Living Style: White House by AD Architecture

This white house is located in a community that is far away from the downtown and rural area. Here we can see a large farmland and a branch of Han River outside the window. In terms of design, our philosophy is to create a minimalist white house with the simplicity and purity of black, white and gray,...

Lakeside Retreat Northeast of Toronto / Bohlin Cywinski Jackson

This Lakeside Retreat was designed in 2016 by Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller. Located approximately three hours northeast of Toronto, Ontario, this 3,300 sq. ft. retreat is carefully situated along the shores of Contau Lake on a remote, seasonally isolated woodland spanning nearly 100 acres.

Quiet Retreat with Spectacular Views: Edge House by Bohlin Cywinski Jackson

Nestled in the mountains of northwestern Connecticut, the Edge House is a quiet retreat with spectacular views. The crescent form of the building and its cantilevered ends are tailored to the site, a sun-filled clearing in the forest above a stream that meanders through the valley below.

Beautiful 2-Storey Home for a Family of Five, Calgary

DOODL Studio have recently completed a beautiful 2-storey home, located in Calgary, Canada. This new residence was designed for a dynamic family that includes five...

Modern Villa Interior Design in Kiev by Denis Rakayev

From a planning point of view, the villa has a clear and understandable structure. The central part is occupied by the common space of the Living Room, which combines: a sofa area, a dining area and open kitchen.