Hospitality ArchitectureFour Seasons Resort Oahu at Ko Olina

Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina

Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina

Project: Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina
Architecture: de Reus Architects, Mark de Reus, AIA – Principal Architect;
Dan Dzakowic, AIA – Project Manager
Architect of Record: Group 70
Interior Design: Philpotts Interiors, Studio Collective
Construction Manager: Rider Levett Bucknall
Civil Engineer: Group 70
Structural Engineer: Baldridge & Associates
Mechanical Engineer: Inatsuka Engineering, Inc.
Electrical Engineer: Albert Chong Associates, Inc.
Landscape: PBR Hawaii
Lighting: KGM Architectural Lighting
Client: The Resort Group / Four Seasons
Location: Ko Olina, Oahu, Hawaii
Photography: Andrea Brizzi

The assignment—a $100 million transformation and rebranding of an aging hotel into a five-star Four Seasons Resort in Oahu, Hawaii. Encompassing architecture, interior design, landscape, pools, and signage, the former 617,906-square-foot JW Marriott, originally designed by Edward Killingsworth in 1993, the de Reus team lead the massive overhaul. The result is a fully repositioned, one-of-a-kind luxury experience for guests and a valuable holding for the developer and investors—all delivered on a fast-track schedule to meet the hoteliers targeted opening.

Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina

Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina

While the extant hotel had a durable and expressive structure and graciously sized guest rooms, it suffered from inadequate and tired amenities, neglected finishes, and mediocre landscaping, furniture, and fixtures. The refresh was extensive. It called for refurbishing 358 guest accommodations (including 52 suites), reworking all four restaurants, and updating the existing circular pool. Refurbished guest rooms strike a balance between signature Four Seasons’ quality and luxury Hawai’ian hospitality. Banana bark wall coverings, jute-inspired carpets, and an art program produced by renowned local artists work together to form the rooms’ tropical modern elegance.

Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina

Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina

The entire arrival experience, beginning at the street and continuing through to the lobby, was enhanced. Wood detailing was added to the entry and the seventeen-story atrium to enrich the overall drama of the space and to bring a gracious elegance to the experience. Tahitian-inspired ki’i, or wooden sculptures, were custom designed to greet guests upon arrival. The reception area, which previously blocked views from the lobby to the ocean, was relocated to a discreet location on the side of the lobby with new concierge pods.

Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina

Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina

In addition to remodeling existing areas, de Reus Architects led the design of many new structures. These include a coffee lounge, two outdoor dining terraces, an adult pool and a family pool, and spa-treatment pavilions. The design team removed a large lobby wall and replaced it with the Hokulea Bar, as well as designed the adjacent Kohola Deck, which was built on an existing roof, seamlessly integrating with the architectural aesthetic. A new hotel wedding chapel was designed and constructed with coral stone walls and western red cedar trusses; its Arts and Crafts aesthetic draws inspiration from the architectural style of Hawai’i’s turn-of-the-century sensibilities. New landscaping, including the addition of a large muliwai (estuary) garden, more accurately reflects the region.

Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina

Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina

Respectfully working within the bones of a Killingsworth-designed classic, the design team worked together to create a new standard of luxury for Oahu’s first Four Seasons–branded resort.

Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina

Four Seasons Resort Oahu at Ko Olina

Subscribe to our newsletter

Greenwich Village Row House / CWB Architects

On the existing front facade of this Greenwich Village row house, a vast majority of the existing brick was damaged beyond repair or in poor condition and brick was patched with cement at other areas.

Off-the-Grid Porch House in West Texas: The Prow

Situated against a secluded bluff in the Davis Mountains of far west Texas, The Prow is the first off-the-grid Porch House. The house is a simple design protected by a single long-gable roof.

Church Converted into a Spacious Family House

Linc Thelen Design in close collaboration with Scrafano Architects has redesigned and transformed this church in a spacious house with seven bedrooms.

Lantern Residence by Dick Clark + Associates

The Lantern Residence sits on the perfect balance between being nestled into the hillside and rising above it. Designed as two levels for a local entrepreneur and family, the very linear “L” shape is able to spread the main spaces of the house out more evenly across the site in the direction of the topography.

The Farmhouse Reinvented – Casa Ry by Christoffersen Weiling Architects

The project Casa Ry designed by the Danish architecture studio Christoffersen & Weiling Architect wins the prestigious German architecture award Iconic Award in the category Innovative Architecture.

Recommended Stories