Residential ArchitectureWai'olu Residence by de Reus Architects

Wai’olu Residence by de Reus Architects

Wai'olu Residence by de Reus Architects

Project: Wai’olu Residence
Architecture: de Reus Architects
Team: Mark de Reus – Project Principal, Dan Dzakowic – Project Manager
Interior Designer: Philpotts Interiors
Contractor: Oakes Management
Structural Engineer: GFDS Engineers
Landscape: David Y. Tamura Associates, Inc.
Lighting: KGM Architectural Lighting
Location: North Kohala Coast, Hawaii
Photography: Joe Fletcher

Overlooking coastal anchialine ponds where ancient Hawai’ians raised fish, this 13,497-square-foot home for an extended family was designed so that all its major living spaces capture views of Uluweuweu Bay and Kikaua Point. The name Wai’olu comes from the Hawai’ian words wai (fresh water) and olu (pleasant) and means cool, attractive, soft, and gentle.

Wai'olu Residence by de Reus Architects

entrance, de Reus Architects

The design of this home was inspired by the writings of John Ruskin and the art of William Morris, proponents of the Arts and Crafts movement. At its philosophical root, the movement was invested in the essence of the human spirit, utilitarian values, rustic simplicity, and the use of handcraft, natural materials, and allied arts. The owners of Wai’olu Residence desired that their home be designed in this same spirit. The design also needed to accommodate a contemporary lifestyle and sensibilities.

living room, de Reus Architects

The home’s entry vestibule is understated and compressed to a low scale with a simple cedar beam ceiling. The enlarged volume of the entry, with its timber-frame trusses, adds drama to the sense of arrival. The dining area, living area, and kitchen are casually grouped under one roof. A partial-height coral stone wall sets the dining area apart from the living area and kitchen.

kitchen, de Reus Architects

Transition spaces such as the entry, lanais, foyer are an important architectural element that in addition to providing shade to living spaces add considerable graciousness to the atmosphere of the home. Curved wood knee braces frame views from the living spaces, and are an iconic arts and crafts detail. The clients’ collection of late-nineteenth-century ship figureheads overlooks several of the common areas as if to provide guidance and protection for the residents and their guests.

bedroom, de Reus Architects

bedroom interiors, de Reus Architects

Materials for the home were selected for their contribution toward a spirit of Arts and Crafts ideals, island life, and durability. The soft gray standing-seam zinc roof complements coral stone exterior walls. Hardwood doors and windows add richness and warmth to the exterior. Interior finishes consist of local ohia hardwood and travertine stone floors, cedar trusses and ceilings, plaster walls, and teak hardwood doors. Detail appointments such as bronze hardware, an etched metal range hood, and cast bronze beam fastenings were all designed and selected to evoke the spirit of the Arts and Crafts era.

living area, de Reus Architects

Through the collaborative efforts, Wai’olu Residence exists as a place that has successfully blended memories of a bygone era with all the comforts of a modern-day island home.

home office, de Reus Architects

terrace, de Reus Architects

Wai'olu Residence by de Reus Architects

510 Cabin – 1000 Square Foot Lake House by Hunter Leggitt Studio

Hunter Leggitt Studio has designed and built this beautiful cabin near Isabella lake from California. The entire project required 12 months of work and it has relied on the contribution of 7 students from architecture.

Hikari Yakitori Bar in Valencia / Masquespacio

Designer: Masquespacio Project: Hikari Yakitori Bar Location: Valencia, Spain Area: 180 m2 Photography: Luis Beltran After the big success of Nozomi sushi bar with a waiting list of 2 months,...

L-shaped House Composed of Wooden Boxes / B.L.U.E. Architecture

This L-shaped house was designed by B.L.U.E. Architecture for a family of six people. The house is located in Beijing, China. Project description: Located in...

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion Overlooking the Mountain

The Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion is located at Hjerkinn on the outskirts of Dovrefjell National Park, overlooking the mountain Snøhetta. The 90 m2 building is open to the public and serves as an observation pavilion for the Wild Reindeer Foundation educational programmes.

Kona Coast Retreat – A Traditional Hawaiian Vacation House

Kona Coast Retreat is set on a lava field poised at the edge of the Pacific Ocean. This unique, custom-built residence reimagines a Hawaiian...

Recommended Stories