Residential ArchitectureFrame House by Mork Ulnes Architects

Frame House by Mork Ulnes Architects

Frame House by Mork Ulnes Architects

Project Name: Frame House
Architects: Mork Ulnes Architects
Project Team: Alicia Hergenroeder, Casper Mork-Ulnes, Robert Scott, Lexie Mork-Ulnes, Kyle Anderson, Phi Van Phan
Project Type: Wine Country Retreat, New Build
Location: Sonoma, California, USA
Completed 2021
Gross Floor Area: 4,065 ft2
Collaborators: Surfacedesign Inc, ZFA Structural Engineers, The Office of Charles DeLisle, RGH Consultants, Adobe Associates, Tucci Lighting, Nordby Signature Homes
Photo Credits: Bruce Damonte
Text by Mork Ulnes Architects

A concrete framework establishes the structure and rhythm of Frame House, a residence in the Sonoma countryside. Rooted on a hillside above a forested canyon and vineyards, this structural grid maximizes the connection between the inside and out, allowing for natural light and direct access to the exterior from every room. The loggia, which wraps three sides of the house’s perimeter, shades living spaces and provides access to expansive views from the second level decks.

Frame House by Mork Ulnes Architects

The house is designed to confront the “new normal” reality of climate-change fueled wildfires in California. The property was ravaged by the Nuns Wildfire in 2017 and after the previous home suffered damage, the new home was to be armored with fire resistant materials. Concrete columns, shear walls, soffits, and metal clad windows are softened by the addition of wood clad panels which are added as a superficial and sacrificial layer.

Frame House by Mork Ulnes Architects

Frame House by Mork Ulnes Architects

Frame House by Mork Ulnes Architects

Frame House by Mork Ulnes Architects

Frame House by Mork Ulnes Architects

Frame House by Mork Ulnes Architects

Frame House by Mork Ulnes Architects

Frame House by Mork Ulnes Architects

Forest Family Home / FORM Bureau

Country house - Forest Family Home, Viktoriia Shkliar’s project, FORM Bureau. The task was to create a multifunctional house with a terrace of a total area 300 square meters.

A House in a Moshav Redesigned by Rotem Guy Interior Design

" House in a Moshav " was built in 1951 for a Jewish immigrants family from Libya. It started as a small unit, typical for the houses built by Jewish Agency in those years, and it was extended as the family was growing.

Yerevan Apartment / Zenit Studio

Owner of this Yerevan apartment, they ordered us a design after seeing our previous project, the house of their friends, and because they also liked the design where everything is close to minimalism but at the same time not gloomy or too light, and not boring and empty.

Residence DBB / Govaert & Vanhoutte Architects

Architects: Govaert & Vanhoutte Architects Project: Residence DBB Architect in Charge: Benny Govaert, Damiaan Vanhoutte Location: Knokke-Heist, Belgium Area: 566.0 m2 Photographs: Tim Van De Velde Residence DBB is a...

New FAINA Collection Dedicated to the Idea of ‚Following the Sun‘

The new FAINA collection includes floor lamps, sconces, a pendant lamp, a table lamp, coffee tables, and a bench designed in a primitive style and dedicated to the idea of ‚Following the Sun‘.

Related Articles